Изтриването на транзакции от митническата система БАЦИС /Българска акцизна централизирана

...
Изтриването на транзакции от митническата система БАЦИС /Българска акцизна централизирана
Коментари Харесай

Митничари трили записи от скандалната система БАЦИС, милиарди щети за бюджета

Изтриването на транзакции от митническата система БАЦИС /Българска акцизна централизирана осведомителна система/ е ставало с дейното присъединяване на митничари. Това оповестиха чудесно осведомени източници на БЛИЦ.

В събота и Георги Кадиев, някогашен заместник-министър на финансите в тройната коалиция, удостовери новината пред БиТиВи. Според него триенето на записи от системата, виновна за събирането на акцизите в хазната, е било осъществявано от пирамидална конструкция в митниците, която стигала до заместник-директор.

Според засекретен отчет на ДАНС, отдаден на действието на БАЦИС, от системата са изтрити към 300 000 записа и те не могат да бъдат възобновени. Поне такава информация се появи в общественото пространство, а до момента нито една институция не я е опровергала.

Какво значи изтрита транзакция в БАЦИС? Това могат да бъдат танкери,влакови композиции, цистерни с гориво или камиони с цигари и алкохол. Щом те не попадат в БАЦИС, значи за тях не са платени акцизи, а оттова и Данък добавена стойност. Щетата за бюджета може да е голяма – за милиарди левове.

Митниците се оправдават, че сами са сезирали ДАНС за проблемите във действието на БАЦИС, както и че прокуратрата отхвърля да стартира досъдебно произвеждане въз основа на отчета, тъй като нямало данни за закононарушение.

Още в края на 2015 година обаче не митниците, а Българската петролна и газова асоциация, в която членуват легалните търговци и производители на горива, сезира основния прокурор за казуса – от БАЦИС изчезват записи. Именно по този сигнал стартира и следствието на ДАНС. Асоциацията неведнъж е алармирала за нарушавания при работа на системата, в това число и в Народното събрание, само че едвам в този момент за тематиката стартира да се шуми, тъй като въпросът се политизира.

Според разнообразни източници преди влизането на ДАНС в митниците, системата, която е призвана да цялостни хазната /акцизите и Данък добавена стойност са най-големите приходоизточници за държавата/ е била като разграден двор. Говори се даже, че в нея се е влизало с една ключова дума от разнообразни компютри в митниците. Нищо чудно, че в този момент няма по какъв начин да се откри кой е трил записи и де факто е помагал за отконяване на средства от държавната хазна. Това обаче не значи, че няма закононарушение, а че българските институции не могат да го открият.

Според формалната верия на митничарите системата БАЦИС е потърпевша от хакерска офанзива, само че проблемите са отстранени още през 2016 година. Няма метод да се манипулира без присъединяване на вътрешни хора, безапелационни са специалисти. А и в случай че в БАЦИС се е влизало единствено с една ключова дума от всички точки на достъп, а не с електронен автограф, който да разпознава всеки чиновник, няма потребност от никакви хакери, с цел да се вършат операции.

Остава да забележим дали ощетяването на българската хазна – т.е. на българските данъкоплатци, ще се трансформира в политическа дъвка за няколко дни, или ще има осъдени. Защото в системата влизат съответни хора с съответни имена и някой би трябвало да понесе отговорност.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР