Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери

...
Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери
Коментари Харесай

Сътрудничество с БАН и със завод Авионамс предлагат производителите на Ф-16

Изтребителят F-16 Block 70 ще има цялостни бойни качества, увери шефът „ Международно бизнес развиване на F-16 ” в „ Lockheed Martin " Джим Робинсън, съобщи БГНЕС.

На конференция представители на американската компания и на Посолството на Съединени американски щати в България дадоха детайлностите по отношение на производството, доставката, опциите на самолетите, както и изгодите за България от стратегическото партньорство.

" В България ще летят най-напредналите модели на F-16. Очаква се поддръжката на изтребителите да се реализира във взаимоотношение сред Военновъздушните сили и авиоремонтния цех " Авионамс ", безапелационен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат задоволително въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и цялостна оперативна съгласуемост със системите на НАТО.

Работа с българската промишленост и Българска академия на науките пък ще има за развиване на дронове.

" Може да качите на F-16 безусловно всичко, което желаете ", изясни той и добави, че самолетите ще бъдат изцяло въоръжени още първия ден, в който дойдат.

Сделката ще коства на страната ни 1,256 милиарда щатски $, с което България ще стане 30-тата страна в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият аероплан да бъде подготвен през месец декември 2022 година и да бъде доставен незабавно, с цел да може на него да се образова техническият състав на Военновъздушни сили.

Робинсън добави, че забавното е, че в тази стратегия са включени въоръженията и образованието, само че има и сериозни елементи в нея, които са свързани със закупуването за първи път на такива самолети, а по-нататък нуждата от заплащането на тази част отпада за българската страна.

Компанията Lockheed Martin планува самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, само че за това е нужна и добра поддръжка. Ето за какво механически състав от българските Военновъздушни сили ще замине за образование в Съединени американски щати.

Във връзка с индустриалното съдействие от компанията обявиха, че у нас могат да бъдат създавани безпилотни летателни апарати (дронове), само че към момента не е решено какъв вид да бъдат те.

След като придобие първите осем самолета, страната ни може да закупи други осем, които се чака да бъдат на по-ниска цена, тъй като към този момент България ще има огромна част от нужното съоръжение.

" Когато купува F-16, всяка страна би трябвало да има поради, че се купуват освен самите самолети, а и обслужването. Имайте поради, че обслужването при идващите осем няма да го заплащате, тъй като към този момент ще го имате. Поддръжката към този момент също ще си я имате от първите осем, водачите към този момент ще бъдат подготвени, т.е. ще бъде доста по-евтино ", изясни той.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата задача на Съединени американски щати в София Джъстин Фридман съобщи, че договорката за новите изтребители ще задълбочи партньорството сред страната ни и Съединените щати.

" България ще понижи зависимостта си от съветски военни уреди ", акцентира той и увери, че покупката на F-16 ще подсигурява най-хубавите самолети за българските водачи.

Робинсън чака, че самолетите ще бъдат основани в авиобазата " Граф Игнатиево " и че поддръжката на F-16 ще се реализира във взаимоотношение сред българските Военновъздушни сили и " Авионамс ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР