Източват изравнител „Клисура” заради монтаж на шумопочистващ механизъм. Водоемът е

...
Източват изравнител „Клисура” заради монтаж на шумопочистващ механизъм. Водоемът е
Коментари Харесай

Източват изравнител „Клисура” на каскадата „Петрохан”

Източват изравнител „ Клисура” поради монтаж на шумопочистващ механизъм. Водоемът е част от каскадата „ Петрохан”. Савакът на главния изпускател е отворен в 10 часа тази заран, оповестяват от НЕК. При източването няма да бъде позволена висока вълна по коритото на река Бързия. Предприети са всички механически и организационни ограничения за запазване на водите от наноси. На 1 октомври в 16 часа ще се възвърне естественото експлоатационно положение на оборудването.
Изравнител „ Клисура “ събира и изравнява модифицираните води от Водноелектрическа централа „ Бързия “ и уловените от реките Бързия и Ширине.
Каскада „ Петрохан” е построена e през интервала 1948 – 1957 година по северните скатове на Западна Стара планина, по течението на река Бързия около проход „ Петрохан “. Събира води и от двете страни на вододела с обща водосборна повърхност 96 км2.
Целта на каскадата е потреблението на водите за рандеман на електрическа енергия и за водоснабдяване на Монтана, Враца и 40 обитаеми места от двете области.
Tя обгръща 3 енергийни стъпала, влючващи 3 дневни изравнителя („ Петрохан “, „ Остра чука “ и „ Бързия “) със съответните водохващания, събирателни канали, водни кули и други уреди и 3 Водноелектрическа централа с общата конфигурирана мощ на централите от каскадата е 17,518 МВт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР