Източнокитайската провинция Дзянсу заема важно място в реформите, отварянето и

...
Източнокитайската провинция Дзянсу заема важно място в реформите, отварянето и
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка към модернизацията в китайски стил

Източнокитайската провинция Дзянсу заема значимо място в промените, отварянето и социалистическата рационализация на Китай, като основава повече от 10% от икономическия потенциал на страната върху 1% плот площта и 6% от популацията на страната.

На 5 март, деня на откриването на първата сесия на 14-ото Общокитайско заседание на народните представители, генералният секретар Си Дзинпин взе участие в полемика с депутатите от Дзянсу и прикани провинцията да се стреми да резервира водещото си място във висококачественото развиване на страната. 

Четири месеца по-късно, сред 5 до 7 юли, Си Дзинпин бе в градовете Суджоу и Нанкин, като това бе четвъртото му работно посещаване в провинцията, откакто бе определен за партиен и държавен началник. 

По време диалозите и срещите там той съобщи, че Дзянсу би трябвало да бъде образец за поощряване на модернизацията в китайски жанр и покаже вероятностите ѝ, трансформирайки се в „ мощна, богата, красива и могъща “ нова провинция. 

Първото място, което Си Дзинпин посети в Суджоу бе локалната промишлена зона, основана през 90-те години на предишния век по съглашение за съдействие сред Китай и Сингапур. През миналите 30 години, предходните оризища и рибарниците тук отстъпиха място на високотехнологичен индустриален парк, в който през днешния ден работят към 2500 огромни компании, в това число 62 листвани на борсата, а комерсиалният стокообмен с чужбина е 1,5 трилиона $. Благодарение на тези индикатори Суджоуската промишлена зона за седма поредна година продължава да е преди всичко в класацията на икономическите зони от национално значение. 

На 7 юли, откакто изслуша презентация за развиването на провинцията, Си Дзинпин уточни, че Суджоуският индустриален парк фактически е в челните редици във връзка с софтуерните нововъведения и висококачественото развиване. „ Трябва да отбележа, че това, което видях ми дава убеденост в способността да реализираме софтуерна автономия и самоусъвършенстване на високо равнище. Научно-технологичната рационализация е ключ за модернизацията в китайски жанр “, уточни той. 



През юни, на семинар за културното завещание Си Дзинпин приказва за първи път обширно по тематиката за създаване на „ модерна просвета на китайската нация “. 

Месец по-рано той бе в Суджоу, където се срещна с ограниченията за запазване на историческите монументи и културното завещание, като уточни, че построяването на „ модерна просвета на китайската нация е нужното условие за реализирането на рационализация в китайски жанр, както и значимо наличие на социалистическата духовна просвета “. 

Суджоу има история от повече от 2500 години и е един от китайските градове, където наследството от предишното и културната памет се съхранява най-ревностно. На 6 юли сутринта Си Дзинпин пристигна в културната зона на града „ Пиндзян “ и се спря на първо време пред карта от династия Южна Сун (12-13 век), показваща очертанията и структурата на античния Суджоу. След това държавният водач се разноски по калдъръмения път, кръстосан от алеи, преминаващи в каменни мостове над речните канали, създаващи типичния суджоуски градски пейзаж. 

В един от магазините по улицата Си Дзинпин се срещна с Лу Дзиен`ин, наследничка на майстори на суджоуска бродерия. На работната ѝ маса стои рамка, чифт очила, игла и копринен конец, с които тя създава картина, носеща името „ Птица на мира “. 

Лу Дзиен`ин практикува суджоуската бродерия повече от 30 години и с горделивост демонстрира на Си Дзинпин две произведения, които е изработила с майка си и щерка си. „ Това изкуство се предава в фамилията ми към този момент четири генерации. Дъщеря ми е учила изобразяване и дизайн, само че също обича това обичайно изкуство и може да внася в него нови претекстове “, изяснява дамата. 

„ Колко време е нужно да бъде направена една такава бродерия? “, интересува се Си Дзинпин. „ За някои би трябвало цяла година “, дава отговор Лу Дзиен`ин, а държавният водач заключава прочувствено: „ Колко мощно е наследството на китайската просвета, може да се види от тази бродерия. Такива умения демонстрират упоритостта, търпението и решителността на китайците, което е част от духа на нашата нация “.

В различен магазин за културните артикули Си Дзинпин пита притежателя кои са най-продаваните, каква е цената и по какъв начин върви бизнесът. 

   По това време, на дребния площад до улицата под огромните камфорови дървета локални поданици и туристи, пият чай и се любуват на пиеса от известния локален спектакъл „ Пинтан “. „ На Небето има Рай, а на Земята – Суджоу и Ханджоу. В града има паркове и градини, а отвън него красиви реки… “ е част от разказа в пиесата „ Красивият Суджоу “. Си Дзинпин първи приветства и споделя: „ Щастлив е индивидът, който живее в подобен град, заобиколен от исторически и културни забележителности “. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР