Източноевропейските страни от НАТО предупредиха вчера, че преместването на руските

...
Източноевропейските страни от НАТО предупредиха вчера, че преместването на руските
Коментари Харесай

Източноевропейските съюзници в НАТО твърдят, че войските на Вагнер в Беларус са проблем

Източноевропейските страни от НАТО предизвестиха през вчерашния ден, че преместването на съветските наемнически войски " Вагнер " в Беларус ще сътвори по-голяма районна неустойчивост, само че генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът е подготвен да се отбранява против всяка опасност, съобщи Ройтерс.

 lg.php.gif

Ако " Вагнер " разположи своите серийни убийци в Беларус, всички прилежащи страни са изправени пред още по-голяма заплаха от неустойчивост ", съобщи литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и държавни и държавни ръководители от още шест съдружници в НАТО.

 

" Това е в действителност съществено и доста обезпокоително и ние би трябвало да вземем доста безапелационни решения. Това изисква доста, доста корав отговор от страна на НАТО ", сподели полският президент Анджей Дуда.

 

Шефът на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин дойде през вчерашния ден в Беларус според съглашение, контрактувано от беларуския президент Александър Лукашенко и поставило завършек на метежа на наемниците в Русия в събота. Руският президент Владимир Путин съобщи, че на бойците на " Вагнер " ще бъде препоръчан избор да се реалокират там.

 lg.php.gif

Столтенберг съобщи, че е прекомерно рано да се каже какво може да значи за съдружниците от НАТО преместването на " Вагнер " в Беларус и подчертава върху засилената защита по източния фланг на алианса в последните години.

 

" Изпратихме ясно обръщение на Москва и Минск, че НАТО е тук да отбрани всеки съдружник, всеки сантиметър натовска територия ", съобщи той.

 

" Вече увеличихме военното си наличие в източната част на алианса и на идната срещата на върха ще вземем спомагателни решения за по-нататъшно подсилване на груповата ни защита с повече сили с висока степен на подготвеност и повече качества ", акцентира генералният секретар.

 

Столтенберг означи, че метежът е посочил, че " противозаконната война " на Путин против Украйна е задълбочила разделянето в Русия.

 

" Същевременно ние не би трябвало да подценяваме Русия, тъй че е още по-важно да продължим поддръжката си за Украйна ".

 

Анджей Дуда сподели, че се надява опасността, която съставляват силите на " Вагнер ", да бъде включена в дневния ред на срещата на високо ниво на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.


Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР