"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе

"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе ...

Сеизмолог с мрачна прогноза за Източна Турция.


"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе активен. Възможно е областта Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение".Това посочи турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр пред снн Тюрк в коментар за земетресението с магнитуд 6.8 по Рихтер, което порази най-силно областите Елазъг и Малатия, усетено бе почти в цяла Турция, а също така в Ирак, Сирия и Израел.

"Земетресението, което стана в петък вечерта с магнитуд 6.8 по Рихтер в района на Елазъг, Източна Турция показва натрупване на сеизмична активност на източноанадолският разлом след доста продължителен период на застой. Може да предизвика земетресение в областта Кахраманмараш. Североанадолският разлом и Източноанадолският разлом се съединяват в района на Карлъова. Това земетресение може да предизвика подобни на земетресението от Елазъг трусове и по североанадолският разлом, за да се освободи натрупаната енергия. От 1822 г. насам са станали 7 земетресения по този разлом. Щом сега се е активизирал значи има вероятност да се счупи и да освободи натрупаната енергия".

#Iran’s emergency medical services (EMS) were put on alert so that if Turkish side needed help it could dispatch relief and rescue teams to the quake-hit areashttps://t.co/uRR1hmajEq pic.twitter.com/7ftlUnNtVR
— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) January 25, 2020
Расте броят на жертвите на силното земетресение в Турция

Според турския сеизмолог, земетресението в Елазъг е плитко. "Възможно е счупването да е 33 км., поради което земетресението бе много силно и стана там, където се очакваше. Сега трябва внимателно да се следи района между Бингьол и Палу, а също Сивридже-Малатия-Адъяман. Тъй като е възможно да увеличи натрупаната там енергия".

Ученият смята,че енергията по Североанадолският разлом е била изпразнена в голяма степен през 20 век.

Жертвите на земетресението в Турция се увеличават

"Последното земетресение в областта Кахраманмараш е било през 1513 г. Оттогава е изминало прекалено много време. Ето защо тази област е бременна на трусове. Сега поради счупването на разлома в областта Елазъг се успокои. Но ние сеизмолозите не се успокоихме. Защото източноанадолският разлом е в процес на разбуждане. Възможно е да има нови земетресения. Все пак слава богу, че няма прекалено много жертви, но има много материални и структурни щети", каза той.

Интересното е, че именно проф. д-р Наджи Гьорюр в едно телевизионно предаване на 5 октомври 2019 г. бе прогнозирал,че очакват земетресение в района на Елазъг, където стана земетресението в петък.

Силно земетресение в Турция. Има срутени сгради и загинали хора

Източник: novini.bg