Източнк: Никотиновата зависимост възниква в структури на средния мозък, откри

...
Източнк: Никотиновата зависимост възниква в структури на средния мозък, откри
Коментари Харесай

Откриха мозъчния механизъм за никотинова зависимост

Източнк:

Никотиновата взаимозависимост поражда в структури на междинния мозък, откри изследователстки екип от Университета на Рокфелер.

Никотинът въздейства на мозъчните рецептори, които синтезират допамин, прочут като „ хормона на щастието “. При опит учените откриват, че клетките, виновни за зависимостта, се намират в две структури на междинния мозък – интерпенукулярното ядро и медиалната хабенула.

Функциите на невроните в интерпенукулярното ядро се трансформират под влияние на никотина при постоянно тютюнопушене, откриват откривателите. Клетките са наречени Amigo1 от екипа на Инес Ибанес-Таллон. При смяна функционалностите на невроните де факто се нарушава връзката сред двете мозъчни структури, заради което и поражда потребността от повторение на нездравословния табиет.

По принцип при взаимоотношението сред интерпенукулярното ядро и медиалната хабенула се получава резултатът на възнаграждението. При непрекъснато стимулиране на клетките Amigo1 този резултат се блокира, коментират учените. Вследствие на това се построява никотинова взаимозависимост.

Свързани публикации.. Цигарите, последното ни наслаждение: Истината за пушенето 6 Електронните цигари - полeзни или нездравословни 5 Тютюнопушенето може да се откаже с осведомен избор 0

Колкото по-дълго мозъкът се подлага на въздействието на стимулиращото вещество, толкоз повече в него се синтезират субстанции, които нарушават механизмите му за отбрана, безапелационни са от научния екип.

На идващ стадий от опита си учените съумяват да подтиснат въпросната група неврони посредством средствата на генното инженерство, вследствие на което и изчезва зависимостта от никотина и нуждата от поддържане на нездравословния табиет.

Откритието на откривателите е единствено стъпка към разбирането на механимите, по които никотинът въздейства на мозъка. Целта на откривателите е да основат точна прицелна терапия против никотиновата взаимозависимост.

Изследването е показано в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР