Източници от армията на САЩ посочиха, че подкрепяните от Вашингтон

...
Източници от армията на САЩ посочиха, че подкрепяните от Вашингтон
Коментари Харесай

Пентагонът гръмна: До дни започва щурма на Ракка, войските на коалицията са на 3 км. от столицата на терористите!

Източници от армията на Съединени американски щати показаха, че подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократически сили (СДС) са достигнали до позиции, ситуирани на към три километра от град Ракка, разгласен от „ Ислямска страна “ за нейна столица. Според тях боевете за освобождението на града „ могат да стартират в околните дни “, съобщи Voice of America. Според полковник Райън Дилън, представител за водената от Съединени американски щати коалиция против „ Ислямска страна “ Съюз на демократичните сили „ са се струпали към Ракка “, откакто през миналата седмица са овладели от ислямистите в Сирия към 350 кв. км. „ Те са на към три километра северно и източно от Рака и на към 10 км. от града от запад “, уточни той. „ Боевете за града могат да стартират в околните дни “, на собствен ред уточни неизвестен източник от армията на Съединени американски щати. „ Обграждането на Ракка е съвсем готово “, добави той.

Докато от Пентагона не декларират публично, по кое време офанзивата ще стартира, известно е, че всичките сили към този момент са по места, на Демократичните сили на Сирия към този момент са раздадени леки огнестрелни оръжия. На мирните жители е било казано да изоставен Ракка, с цел да не попаднат в пресечен огън. „ Демократичните сили към този момент са позиционирани към Ракка. Те се намират на към 3 километра от северната и източната част на град, и на към 10 километра от западната част на страна”, съобщи полковник Райън Дилън, представителят на армията на Съединени американски щати в Багдад.

„ Сирийските демократични сили са инструктирали жителите на Ракка да изоставен града”, сподели Дилън пред кореспонденти в Пентагона, добавяйки, че близо 200 000 души към този момент са напуснали града и са се открили в разположените до него бежански лагери и селища.

САЩ също са почнали да раздават леки стрелкови оръжия и боеприпаси на сирийските бойци. На тях обаче към момента не са предоставени противотанкови оръжия, което е индикатор за това, че плануваната атака може да стартира скоро, само че не и в най-кратки периоди.

Дилън сподели още, че раздаването на оръжията ще бъде деликатно следено и лимитирано до съответните потребности и цели на бойната конюнктура. Списък на предоставените оръжия ще бъде предаден на Турция – съдружник в НАТО, който е обезпокоен от обстоятелството, че Вашингтон въоръжава на кюрдите, които счита за терористи.

Водената от Съединени американски щати коалиция също в последните дни е нараснала въздушните удари, нанасяйки минимум 60 по цели на ИДИЛ, включващи хранилища, системи на артилерията, бойни позиции и командни пунктове.

Началото на интервенцията по освобождението на Ракка съответства с края на интервенцията по освобождението на Мосул. Съобщава се, че в града са останали по-малко от 1000 бойци, които управляват не повече от 10 квадратни километра в остарялата част на града.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР