Източните украински градове Харков, Херсон и Мариупол са подложени на

...
Източните украински градове Харков, Херсон и Мариупол са подложени на
Коментари Харесай

Парашутисти в Харков и силни атаки срещу Херсон и Мариупол. Седмият ден от войната в Украйна

Източните украински градове Харков, Херсон и Мариупол са подложени на все по-силни обстрели и офанзиви от съветската войска. Москва твърди, че към този момент управлява стратегически значимия Херсон, само че Киев отхвърля.

Седмият ден от войната на Русия против Украйна минава под знака на все по-засилващите се офанзиви против източни градове, а въздушно-десантни войски се приземиха във втория по величина град Харков в опит да го завладяват.

Изглежда, че точно там са ориентирани най-тежките бомбардировки. Украинската страна оповестява, че десетки поданици на Харков са убити, а центърът на града е обект на ракетни удари през последните дни. Областният шеф Олех Синехубов сподели на сутринта на 2 март, че минимум 21 души са убити и минимум 112 са ранени вследствие на обстрел през последните 24 часа.

"Руски въздушно-десантни войски се приземиха в Харков и нападнаха локална болница ", обявиха от украинската войска в приложението за известия Telegram. "Продължава битката сред нашествениците и украинците ", твърди Киев.

Нанесен е удар по постройката на Главното полицейско ръководство на Харковска област. Украинското вътрешно министерство съобщи, че жилищни блокове и университета в града също са били наранени.

На този декор Русия разгласи, че нейната войска към този момент управлява южния регионален град Херсон с население от близо 300 000 души. Херсон е стратегически град в Украйна, тъй като играе значима роля за отбраната на пристанищния град Одеса , а има и водоизточник. Кметът на града изиска от централните управляващи помощ, включително медикаменти и храна.

Украинските управляващи настояват, че към момента нито един град в страната не е минал под контрола на Русия, макар изказванията на Москва.

Рано на 2 март кметът на Мариупол сподели, че пристанищният град на Азовско море е обект на натоварен обстрел и управляващите не могат да изтеглят ранените. Градът е основна цел на взаимните съветски и сепаратистки сили от източния район на Украйна - Донбас.
Сателитни фотоси демонстрират 65-километровия съветски ескорт до Киев Сателитни фотоси от Maxar Technologies демонстрират ескорт от съветски бронирани машини и артилерия, който е дълъг повече от 65 км. Снимките са от 27 и 28 февруари и на тях конвоят се вижда, че е единствено на няколко километра от украинската столица Киев. Според Украйна това е опит за заграждане и завладяване на града.
Според последните данни, оповестени от Генералния щаб на украинските въоръжени сили на 2 март, Русия е претърпяла загуби от към 5800 бойци, 30 самолета, 31 хеликоптера и 211 танка. Числата не са доказани от съветската страна.

На този декор украинският президент Володимир Зеленски изиска от Западните страни да затворят за полети част от небето над Украйна. По време на среща с публицисти на Ройтерс и Си Ен Ен той разяснява, че подобен ход няма да въвелче НАТО във войната, само че ще помогне на Украйна.

Зеленски сподели също, че Русия би трябвало да спре бомбардировките преди да стартират “смислените договаряния ”. За сряда е плануван втория кръг мирни договаряния сред делегации Москва и Киев. На този стадий не е ясно дали и по кое време ще се проведат те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР