Източните и южните държави членки на Европейския съюз отхвърлиха опитите

...
Източните и южните държави членки на Европейския съюз отхвърлиха опитите
Коментари Харесай

"По-богатите ще получат повече": По-бедните страни в ЕС са против план за бюджета му

Източните и южните страни членки на Европейския съюз отхвърлиха опитите за слагане на таван на помощта, която получават от бюджета на блока и за въвеждане на нови условия, опасявайки се, че " по-бедните ще получават по-малко, а по-богатите – повече ", съобщи " Ройтерс ".

Предложенията на Германия, Европейската комисия и настоящето финландско председателство на Съвета на Европейски Съюз плануват понижаване на размера на кохезионните фондове и въвеждане на условия, които ще дефинират авансово областите, където да отиват вложенията.

" Предложението на Комисията в действителност е недопустимо за нас ", съобщи чешкият министър председател Андрей Бабиш преди срещата в Прага на групата Приятели на кохезията, включваща 17 страни членки, измежду които и България. По думите му предлагането орязва " обичайни политики " и " вкарва някои позиции, които съгласно нас не би трябвало да са там ".

" Сегашното предложение на Комисията не е заслужено ", сподели унгарският министър председател Виктор Орбан. " Новото предложение желае да понижи кохезията, с други думи по-бедните ще получават по-малко, а по-богатите ще получават повече ", добави той.

Бабиш и Орбан бяха подкрепени от водачите на Полша и Словакия в изказванието, че предложенията за бюджета са прекомерно твърди във връзка с изискванията.

Труден спор

Преговорите за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година се обрисува да бъдат сложни поради възможната икономическа криза в Европа и тъй като Брекзит ще сътвори дупка във финансите на Европейски Съюз.

Сегашният бюджет възлиза на 1% от брутния народен приход (БНД) на блока. Европейската комисия предложи седемгодишен бюджет от към 1.1 трилиона евро, което се равнява на почти 1.11% от комбинирания Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз.

Европейският парламент желае по-голям бюджет, еднакъв на 1.3% от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз.

По-късно този месец се чака финландското европредседатество да показа бюджетни оферти, които да бъдат дискутирани на срещата на върха на Европейски Съюз на 12 и 13 декември.

Коментарът на българскя министър председател Бойко Борисов от срещата четете тук.

За признатата декларация в поддръжка на кохезионната политика четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР