Източникът на радиоактивното замърсяване в Русия от края на септември

...
Източникът на радиоактивното замърсяване в Русия от края на септември
Коментари Харесай

Дойче веле: Русия крие ядрена авария?

Източникът на радиоактивното замърсяване в Русия от края на септември е открит, считат специалисти. Данните, с които разполагат, водят до съветска компания в Южен Урал. Но тя отхвърля всякаква отговорност. И не ѝ е за първи път, установи Дойче веле. Съответните служби във Франция и Германия първи откриха съществуването на радиоактивния изотоп рутений 106 в атмосферата - в края на септември. Федералната работа за радиоактивна отбрана незабавно осведоми съветските управляващи. Само че те не дадоха отговор нищо, както научи Дойче веле от немското министерство на екологията, отбраната на природата и нуклеарната сигурност. Същевременно Френският институт за нуклеарна сигурност (IRSN) пресмята, че в атмосферата са изхвърлени сред 100 и 300 терабекерела рутений 106. Според експертите, сходно количество е най-малкото " подозрително " за локалното население.

Близо два месеца по-късно - едвам на 21 ноември - съветската метеорологична работа " Росхидромет " осведоми за нараснало количество рутений 106 в атмосферата в няколко съветски области в Южен Урал. От Кремъл обаче оповестиха, че до момента нито едно съветско институция не е уведомило за случай, при който в атмосферата да е изминал радиоактивен изотоп.

Рашид Алимов от " Грийнпийс Русия " е сигурен, че нарасналото количество рутений 106 не е изтекло в резултат на повреда в някой нуклеарен реактор. В случай на сходен случай в атмосферата биха попаднали и други радиоактивни детайли, споделя той в диалог с Дойче веле. Според него, повода е друга - евентуално изхвърляне на нуклеарни боклуци. А въз основа на данните от европейските служби и съветските метеоролози възможният източник на радиоактивното замърсяване може да бъде локализиран относително тъкмо. Според тях, той се намира в Южен Урал - в село Аргаяш в района на Челябинск. Именно там е открито " извънредно високо радиоактивно замърсяване ", което надвишава стойностите от предходния месец с 986 пъти. А единствено на към 100 км северно от Челябинск - покрай Озьорск - се намира заводът за произвеждане на детайли за нуклеарни оръжия " Маяк ". Той е част от съветската организация за нуклеарна сила " Росатом ", откъдето оповестиха, че нямат информация за произшествия, при които в атмосферата да са изхвърлени радиоактивни субстанции.

Бившата ръководителка на съветската организиция за отбрана на околната среда " Планета на вярата " Надежда Кутепова съобщи в диалог с Дъждовни води, че повода за приключването на рутений 106 е изяснена " до 99 % ". Правозащитничката Кутепова от години следи завода " Маяк " и осведоми за екологични проблеми. От 2015 година тя живее във Франция, където е получила политическо леговище - след многочислени набези в родината ѝ.

Експертката допуска, че радиоактивният изотоп е изтърван в атмосферата сред 25 и 26 септември 2017 от апаратура за преправка на високорадиоактивни боклуци. На 21 ноември обаче " Маяк " осведоми, че въобще не създава рутений 106 и че не е източник на радиоактивно замърсяване. " Те не създават рутений. Той обаче се получава при витрификацията на радиоактивни боклуци ", споделя Кутепова. Тя е уверена, ча рутений 106 е нездравословен за хората, както и всички други радиоактивни изотопи.

Заводът " Маяк " е най-старата руска апаратура за преправка на радиоактивни материали. Заводът е прочут с многото премълчани произшествия. Серията от произшествия стартира с една детонация през 1957 година, която надвишава даже нуклеарната злополука в Чернобил, твърди Ана Веро Вендланд. Тя е специалист по така наречен " закрити градове " в Източна Европа, където са намират нуклеарни съоръжения. Истината за нещастието от 1957 година става притежание на обществеността чак по времето на перестройката. Ана Веро Вендланд акцентира, че и в този момент истината се прикрива и до обществеността не доближава никаква информация.

" Грийнпийс Русия " също се оплаква от неналичието на информация. " Фактът, че е измерено нараснало киличество рутений 106 приказва, че някъде в инсталацията има теч. Инцидентите би трябвало да бъдат разследвани ", споделя Рашид Алимов. Правозащитната организация упорства съветска прокуратура да стартира следствие за вероятно прикриване на нуклеарна повреда. " Грийнпийс Русия " упорства да бъде тествана и системата за наблюдаване на радионуклеиди в атмосферата, с цел да се обясни дали въобще е в положение да записва произшествия. " Ако източникът на радиоактивното замърсяване не може да бъде разпознат, поражда въпросът дали управляващите въобще могат да реагират на нуклеарни повреди ", заключава Рашид Алимов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР