Източник: Юлия Кулинска, в. ДумаНа европейските избори много българи не

...
Източник: Юлия Кулинска, в. ДумаНа европейските избори много българи не
Коментари Харесай

Иво Христов: След европейските избори Борисов осъществи тих преврат

Източник: Юлия Кулинска, в. " Дума "

" На европейските избори доста българи не счетоха за нужно да гласоподават. Борисов одобри успеха си като помилван за свадите и действително реализира спокоен прелом. Да, думата не е пресилена. В рамките на месец след изборите партиите бяха лишени от финансиране. Машинното гласоподаване бе анулирано. Властта овладя публичните медии. Тези три фактора слагат под въпрос честността на всички последващи избори, тъй като: към този момент няма източници на от малко малко справедлива информация, няма сполучлив надзор при преброяването на гласовете, а лишените от финансиране партии бяха хвърлени в ръцете на бизнеса, който пък зависи от властта. Затова е значимо да гласуваме. Дано този път повече хора го осъзнаят. " Това споделя евродепутатът Иво Христов пред в. " Дума ".

- Г-н Христов, какви са целите на депутатите от Българска социалистическа партия в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент за идните 5 години?

 

- Групата упорства за построяването на европейския обществен дирек, който би подсигурил обществената сигурност на европейците. Всъщност провокациите ще наложат дневния ред. Светът е на прага на 5G революцията, която ще промени радикално живота ни. Новите технологии ще разрешат да вземем за пример немски хирург от Берлин да оперира български пациент у нас. Автономните возила последователно ще изместят колите с водачи и така нататък За да се случи тази гражданска война, от нас се чака да разработим комплицирано и прозорливо законодателство. Европа има потребност от обща външна политика и обща войска, без които ще залезе като геополитически фактор, а в средносрочен проект и като стопански. За страдание тези свръхзадачи изискват мощни водачи, каквито съюзът няма все още. 

 

- Трябва ли да се промени Европейският съюз? Успява ли той да рeши проблемите на общата политика на държавите-членки?

 

- Категорично би трябвало. Но е в обърканост. Имаме потомство от слаби водачи, васални на корпорациите и неспособни на волева политика. Европейска комисия е просмукана от пагубната неолиберална идеология и постанова тази идеология и в страните членки. Пример за това е политиката на концесиониране на публични услуги, която страните от съюза организират под давлението на комисията. 

 

Неолибералната идеология е разрушителна и за природата. Тя търпи провал в целия свят. Вижте пожара в Амазония: там бизнесмени, окуражени от декларациите на президента Болсонаро в интерес на бизнеса, подпалиха стопански забавните територии, с цел да улеснят по-сетнешната им употреба. Само по този начин могат да се обяснят стотиците огнища, които следим.  

 

- Дневният ред на България е друг от този на останалите страни на Стария континент. Какво би трябвало да свърши властта у нас, с цел да догоним европейците?

 

- Ние се отдалечаваме от Европа, въпреки официално да членуваме в съюза. За да встъпи в Европейски Съюз, една страна би трябвало да съблюдава върховенството на закона. България към този момент не дава отговор на този аршин, в случай че изобщо в миналото го е покривала. 

 

Европа вопие против нарушаванията на демократичните правила в Полша и Унгария, само че се прави, че не вижда България, където казусът е доста по-остър. В този смисъл ние би трябвало първо да се явим на изправителен изпит по народна власт, преди да се надяваме да догоним Европа стопански и обществено. Този изпит политиците във всяка страна държат пред своите гласоподаватели, а жителите - пред съвестта си. У нас обаче властимащите безчинстват безнаказано, а народът се избавя поединично, вместо да даде групов отпор. 

 

- Проблемът с корупцията у нас към този момент е изтъкнат и за европейските институции. Смятате ли, че мониторинговият механизъм дава резултат за оправянето в нея? Трябва ли той да продължава?

 

- Илюзия е, че Европа се интересува от нашата народна власт. Мониторинговият механизъм е не просто ненужен, само че и нездравословен. Той бе употребен от комисията Юнкер като инструмент за политическа поддръжка от ЕНП, която господства в Европейска комисия, за ГЕРБ, която ръководи у нас. Формулировките в отчетите са обтекаеми и незадължаващи. Европейска комисия се научи с годините да злоупотребява с механизма за свои потребности. В последния отчет щадящият звук към България бе употребен за злепоставянето на Румъния. Механизмът би трябвало да бъде снет.

 

- Член сте на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика и заместник-член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Екологичен потенциал. Кои ползи на България ще защитавате в тях?

 

- Те са неизброими, според от другите въпроси. Когато избухна рецесията с африканската чума, взаимно с румънската депутатка Кармен Аврам внесохме предложение за отпущането на спомагателни средства за компенсации на потърпевшите стопани и създаването на ефикасна ваксина против заболяването. Ще внеса и ред въпроси по отношение на законодателното застраховане на киберсигурността, тъй като течът на персонални данни от Национална агенция за приходите сподели в каква степен нашите институции и персоналните права на българите са уязвими за похищения. 

 

Едно е ясно, че с цел да отстояваме ползите на България в Екологичен потенциал, би трябвало зад нас да имаме действително функционираща страна, каквато към този момент нямаме. Първо би трябвало да спечелим борбата за България тук. Предстоят локалните избори и се веселя, че Българска социалистическа партия издига мощни претенденти по места като Пенчо Милков в Русе. 

 

- Какво очаквате от локалните избори?

 

- На европейските избори доста българи не счетоха за нужно да гласоподават. Борисов одобри успеха си като помилван за свадите и действително реализира спокоен прелом. Да, думата не е пресилена. В рамките на месец след изборите партиите бяха лишени от финансиране. Машинното гласоподаване бе анулирано. Властта овладя публичните медии. Тези три фактора слагат под въпрос честността на всички последващи избори, тъй като: към този момент няма източници на от малко малко справедлива информация, няма сполучлив надзор при преброяването на гласовете, а лишените от финансиране партии бяха хвърлени в ръцете на бизнеса, който пък зависи от властта. Затова е значимо да гласуваме. Дано този път повече хора го осъзнаят. 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комента
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР