Източник: Въпреки стремглавото развитие на съвременната медицина диагнозата остра бъбречна

...
Източник: Въпреки стремглавото развитие на съвременната медицина диагнозата остра бъбречна
Коментари Харесай

Какво да очакваме след остра бъбречна недостатъчност?

Източник:

Въпреки стремглавото развиване на актуалната медицина диагнозата остра бъбречна непълнота остава сериозна и непредвидима. Протичането и възобновяване след нея зависи първо от типа бъбречна увреда, само че не помалко и от подлежащото положение на организма и съпътстващите болести. Фаталният излаз в острия интервал застига над 35%, само че късните затруднения могат да бъдат също доста съществени.

Три са типовете остра бъбречна увреда съгласно механизма на пораждане

Могат да бъдат обсъждани като преренална, ренална и постренална бъбречна непълнота. В остновата на наименованието се слага коренът Рен (Ren), което значи бъбрек. Следователно казусът поражда преди, в самия бъбрек или след него. Механизмите са радикално разнообразни, като при едните случаи повода се крие в бъбреците, а при други те биват вторично наранени.

Пререналната бъбречна увреда се предизвиква най-често от понижено кръвоснабдяване на тези органи. Въпреки,че при нея бъбречните структури са непокътнати и здрави, смутеният кръвоток ниското артериално налягане водят до сриване на функционалността им. Добре знае се, че бъбреците действат при кръвно над 80/50 mmHg. Под тази стойност стопира филтрирането на кръвта и производството на урина.

При реналната увреда бъбречните гломерули и най-много тубулите (каналчетата) са наранени от действителен болестен развой. Причината постоянно се крие в нефротоксични лекарства или други субстанции. Гломерулонефрити, лупус, рабдомиолиза са единствено дребен лист от характерните бъбречни болести. В разследване на нарушено кръвоснабдяване през бъбречните артерии, могат да настъпят вторични органични повреди, които да останат даже след въстановяване на кръвотока.

Постреналната бъбречна непълнота се дължи на спънка (запушване) на пътищта на оттичане на урината на разнообразни равнища. Обикновено това е проблем, който е динамичен и бързо се възвръща, в случай че се отстрани трудността. При продължителни и усложнени с уроинфекции случаи обаче могат да настъпят трайни и тежки повреди в бъбречния паренхим.

Какво следва след остра бъбречна непълнота? Прогнози за възобновяване

Протичането е друго съгласно типа на бъбречната увреда. Възстановяването на положително бъбречно кръвообращение и умерено оттичане на урината в доста случаи е задоволително. Бъбреците не престават да работят без трайни последствия и с доста къс оздравителен интервал. При най-тежките разновидности се засягат трайно бъбречните структури. Протичнаето е на няколко етапи с поредно понижаване на урината (анурия), увеличение на количеството (полиурия) и дълго възобновяване по-късно.

Във по-голямата част от случаите болестта изисква болнично лекуване. Описаните големи амплитуди в бъбрената активност основават сериозни обстановки за организма. Правилното балансиране на електролитите и телесните течности през острия и оздравителен интервал би понижил рисковете и скъсил интервала на бъбречното възобновяване. Реналната бъбречна увреда изисква най-малко половин година оздравителен интервал, като той може да нарастне даже до година. От голямо значение е дали има подлежащо бъбречно заболяване или съпътстващи премеждия. При така наречен „ здрава основа “ възобновяване е доста по-кратко.

Свързани публикации.. Бъбречна токсичност - от медикаменти и доста други субстанции 0 Гломерулонефрити - когато е повредена бъбречната функционалност 0 Анурия - индикативен признак на бъбречна непълнота 0

През този интервал е належащо да се съблюдава съобразена със положението диета, щадяща бъбреците. Нерядко се постанова и отбягване на рискови лекарства, които да свръхстимулират бъбреците, както и непосредствено нефротоксични медикаменти. Провеждането на проучвания с контрастна материя биха могли да са по-рискови даже и при към този момент възобновени стойности на кратинин и уреята.

Важен е постоянният надзор при наблюдаващ доктор. Дори и при обикновено протекъв оздравителен интервал рискът от развиване на хронична бъбречна непълнота остава относително висок. Бъбречните функциониращи структури са доста финни и деликатни. Нерядко тяхното цялостно възобновяване остава невероятно.3829
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР