Източник Свободна ЕвропаСнимка European CouncilТя не е обвита с европейското

...
Източник Свободна ЕвропаСнимка European CouncilТя не е обвита с европейското
Коментари Харесай

ЕС не ни помага. Не, не е вярно. Ето фактите и числата

Източник " Свободна Европа "

Снимка European Council

Тя не е обгърната с европейското знаме и е съвсем толкоз невидима, колкото и коронавирусът. За европейската помощ за българското опазване на здравето, жители и стопанска система се приказва малко, само че не тъй като я няма.

От началото на рецесията Европейският съюз (ЕС) даде опция на България да употребява почти 4 милиарда лв., с цел да си помогне за здравната система и стопанската система, върна стотици българи, закъсали по света, спомага за обезпечаването на маски и дрехи за медиците, само че в формалната връзка на българските управляващи ролята на Европейски Съюз постоянно се пропуща.

Както споделяше някогашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер един от най-големите проблеми на Европа е, че водачите приказват едно в Брюксел и друго, когато се приберат вкъщи - хвърлят виновността за неудачите на Европейски Съюз, а триумфите приписват на себе си.

След последната среща на върха на Европейски Съюз на 26 март премиерът Бойко Борисов съобщи, че “към днешна дата всяка страна си взема решение сама въпросите ”, както и че “първи ще се спасят от еврозоната ”, до момента в който България, която не може да печата пари поради валутния ръб, се намира в изключително мъчно състояние. Финансовият министър Владислав Горанов сподели във връзка помощта от Европейски Съюз, че не става въпрос за нови пари, а за “нашите пари ” от еврофондовете.

От 13 март в България е в действие изключително състояние поради пандемията от ковид. До четвъртък заран 449 души са инфектирани. Всичко най-важно за обстановката можете да прочетете тук. Разрастването на пандемията в целия свят можете да наблюдавате в действително време тук.

В тази обстановка България обаче надалеч не е оставена без европейска поддръжка. Ето няколко образеца с европейско авторство.

Маски за медиците, респиратори за интубираните

На 27 март българското държавното управление утвърди контракт с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на персонални защитни средства и здравна инсталация.

1,2 милиона маски и 50 респиратора за общо 2,9 млн. евро (5,8 милиона лева) ще бъдат платени напълно с пари от Европейския фонд за районно развиване, откакто Европейската комисия позволи непохарчените пари по европейските стратегии да се насочат за справяне с рецесията.

Други 45 млн. лева от същия фонд са разпределени сред общините за обезпечаване на обществен патронаж и други обществени услуги.

Еврофондовете и икономическият пакет за бизнеса

Една от първите начинания на Европейската комисия, утвърдена предходната седмица на изключителни съвещания на евроинституциите, беше освобождението на 8 милиарда евро бюджетни запаси и 29 милиарда неизразходвани средства от структурните и Кохезионния фонд, които страните членки да употребяват за икономическа помощ за бизнеса и за здравните си системи.

Програмата е наречена Инвестиционна самодейност за отговор на ковид и разрешава 37 милиарда евро, предплатено изплатени на страните членки и непохарчени от тях, да бъдат вложени в три области - заплати за медиците и наемане на нов личен състав, съоръжение за лечебните заведения, помощ за дребния и междинен бизнес, както и за излизащите на трудовата борса служащи.

Тези пари трябваше да бъдат върнати в европейския бюджет до юни, само че Европейски Съюз реши да ги опрости на страните, с цел да им помогне с пари за справяне с рецесията и последствията ѝ. За България освободената сума е 812 млн. евро (122 млн. евро спешна ликвидност и 690 млн. евро неусвоени средства).

Към тях би трябвало да се прибавят още 546 млн. евро (заедно с националното съфинансиране) недоговорени средства по европейски стратегии, които могат да се пренасочват за действия, които до момента не се покриваха от тях. Така общата сума, с която държавното управление може да разполага за обезпечаване на здравната система и бизнеса, става 1,358 милиарда евро (2,7 милиарда лева). Към тях могат да се прибавят още 40 милиарда евро за кредитни линии от Европейската капиталова банка, за които може да се кандидатства на общо съображение.

Целият разгласен досега стопански пакет на българското държавното управление, възлиза на 4,5 милиарда лева

Като облекчи разпоредбите за разпределяне на държавна помощ на бизнеса и отстрани рестриктивните мерки за бюджетната дисциплинираност, която слага рамки пред обществения дълг, бюджетния недостиг и инфлацията, Европейски Съюз на процедура даде опция на националните управляващи да образуват пакети за подкрепяне по лична преценка и без таван. Европейският фонд за взаимност, който оказва помощ на потърпевши от естествени бедствия страни, също трансформира разпоредбите си, с цел да включи опция за финансиране при здравни рецесии.

В четвъртък Европейската комисия разгласи, че потърси на международните пазари до 100 милиарда евро, които ще предложи на страните членки като заеми, с които те да финансират схеми за поддръжка на работодателите да задържат служащите си. Парите няма да са заделени по страни и всяко държавно управление единствено ще реши дали и какъв брой ще заеме от Комисията.

Помощ за земеделците

Крайният период за подаване на заявки за погашение на аграрни дотации ще бъде продължен с един месец до 15 юни, като това е към този момент факт за най-пострадалата от ковид страна в Европейски Съюз - Италия.

Максималният размер на държавната помощ за фермерите беше повишен на 100 хил евро на стопанство, а за предприятията за преправка на храни и за маркетинг на храни - до 800 хиляди евро.

Комисията позволи тези помощи, които би трябвало да бъдат отпускани от националните управляващи, да бъдат допълнени и с помощ de minimis (вид национална помощ, особено планувана за селскостопанския сектор), която може да бъде отпусната без авансово утвърждение от Комисията. Наскоро оптималната стойност на тази помощ беше увеличена до 20 хиляди евро.

Европейските публични поръчки

Осигуряването на маски, защитни очила, шлемове и костюми за българските медици стана допустимо, откакто България се включи в социална поръчка, в която 25 страни от Европейски Съюз дружно поръчаха защитно облекло, а офертите бяха групирани от Европейската комисия. Благодарение на високия си кредитен рейтинг А+++ и на огромните размери на поръчките, Комисията обезпечи всички декларирани количества. Според изискването на поръчката доставката би трябвало да бъде осъществена до 2 седмици, откакто националните управляващи подпишат контракт с продавачите.

България беше включена в поръчката, даже откакто изпусна крайния срок за нея. София трябваше да изиска удължение на публичната поръчка, откакто с изненада откри, че не е завършила приемането на европейските стандарти за такива поръчки поради изчезнал превод от британски на български език. След като Свободна Европа заяви за тази пропусната опция, Рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне беше неотложно препоръчано от държавното управление и утвърдено от Народното събрание и без превода. Въпреки това Комисията погледна с схващане и България беше добавена в общото закупуване на защитно облекло. Парафирането на съглашението направи допустимо държавното управление да взе участие и в продължаващите сега общи европейски поръчки за проби и за респиратори.

Контрол за тестванията за ковид

Чрез Съвместния проучвателен център към Европейската комисия беше създаден нов надзорен материал за сверяване на резултатите от бързите проби за ковид, който усъвършенства тяхната успеваемост. Материалът, създаден от немска биотехнологична компания по дизайн на Центъра, съставлява синтетична, незаразна част от вируса, която подсигурява, че тестванията не дават негативни резултати при инфектирани хора.

Създадените към този момент 3000 екземпляра са задоволителни за инспекцията на 60 милиона теста. Материалът към този момент е изпратен в референтните лаборатории във Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания, както и в лабораториите във Варна и Стара Загора.

Стандартизиране на българските маски и защитни дрехи

Европейската комисия промени и направи обществени и безвъзмездни 11 стандарта за произвеждане на маски, ръкавици и защитно облекло, с цел да помогне на страните членки, които започнаха лично произвеждане, с цел да си набират дефицита от защитни средства.

Премиерът Бойко Борисов беседва с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 17 март. Тогава тя го помоли, като израз на европейска взаимност към най-нуждаещите се страни, България да смъкна възбраната за експорт на маски и защитни дрехи за Европейски Съюз, която беше въведена на 23 февруари. Досега това не е направено, а вицепремиерът Екатерина Захариева в диалог с италианския външен министър Луиджи ди Майо във вторник, е споделила, че възбраната няма да бъде анулирана до момента в който България не задоволи личните си потребности.

В момента Еврокомисията приготвя и предложение за отсрочване на влизането в действие на Директивата за медицинските произведения, с цел да се улесни стартирането на пазара на аспиратори и други произведения, които разнообразни фабрики в Европа оповестиха, че стартират да създават, с цел да заситят пазарния апетит за апарати. Това ще разреши и на българските компании, които започнаха да вършат защитни костюми, да ги сертифицират и продават и на други европейски страни, в случай че държавното управление смъкна възбраната за експорт на такива материали.

Прибиране на закъсали българи по света

Няколко стотин българи, заварени от рецесията на почивки в разнообразни краища на света, се завърнаха със самолети, наети от разнообразни европейски страни, които бяха платени 75% от европейския бюджет. Българи имаше още в първите полети, с които европейските жители се изтеглиха от Ухан в пика на китайската коронавирусна зараза. На борда на такива самолети, с изключение на жителите на страната, организираща полета, се качват и други европейци, декларирали предпочитание в дипломатическите служби.

Само от началото на седмицата над 2300 души към този момент са се прибрали вкъщи по този метод, като по оценки на Европейската комисия, близо 400 хиляди към момента се пробват да намерят превоз до Европейски Съюз. Брюксел възнамерява да похарчи за репатрииране 75 млн. евро.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  1  0 хабиби (преди 1 минута) Рейтинг: 16 | Одобрение: 1 И въпросът, който изниква след такава добра публикация е: Защо борисOFF желае да тегли още 10млрд.лв. заем, в случай, че Европейски Съюз дава пари, а и както той самият сподели: "всички системи са цялостни с пари ". Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР