Източник: Стела Колева Децата обожават йога, защото се чувстват свободни,

...
Източник: Стела Колева Децата обожават йога, защото се чувстват свободни,
Коментари Харесай

Любимите йога асани на децата. Йога със Стела Колева

Източник: Стела Колева

Децата обожават йога, тъй като се усещат свободни, до момента в който я практикуват. Имитирайки животни или облици, те усещат телата си мобилни, а въображението - безпределно. След всяко йога занятие децата стават по-уверени, прочувствено самостоятелни, не се опасяват да плачат или да се смеят, да питат или да изискат нещо. Йога се оправя с отрицателното въодушевление освен при възрастните, само че и при децата. Те натрупват напрежение денем, което постоянно е незабележим фактор за техните родители и учители.

Не си представяйте, че децата седят един час в лотос и пеят мантри със затворени очи. Те обичат сложните пози, защото са предизвикателство освен за физиката им, само че и за тяхното равновесие и съгласуваност. Стойка на ръце или поза Гарван в превод от санскрит - Какасана са едни от обичаните асани за по-големите малчугани. Трудни за осъществяване и присъстващи в практиките за напреднали, те развиват силата на волята. В поза Гарван се укрепва мускулатурата на тялото и се развива висока централизация и баланс.

Ето и позата малко по малко:

Застанете с разтворени стъпала на ширината на хълбоците. Отворете стъпалата на открито на 45 градуса. Сгънете краката в коленете и свалете горната част на тялото надолу, до момента в който стигнете с длани земята. Подпрете коленете на подмишниците и погледнете напред. Ако имате боязън да не паднете, поставете одеало под равнището на главата. Опитайте се да отделите единия крайник, след това другия от земята, като се балансирате и стегнете корема. Не отскачайте, повдигането става с постепенно придвижване на тялото напред. Най-важното е да има контакт сред коленете и ръцете.

По-малките дечица доста харесват поза Лък - Данурасана. Интуитивно те усещат изгодите от асаната, която

огъвкавява гръбнака и укрепва всички телесни системи.

Свързани публикации.. Защо е толкоз мъчно да се отпуснем? Йога със Стела Колева 0 3 мита за йогата. Йога със Стела Колева 0 5 ефикасни йога пози против тревога и стрес. Йога със Стела Колева 0

Легнете по стомах и сгънете краката в коленете. Хванете с ръце глезените и се пробвайте да отлепите гърдите и коленете от земята като дърпате ръцете на горе. Не задържайте дъха и не извивайте главата обратно. Може да се залюлеете за масаж на вътрешните органи.

Това, с което йога елементарно печели сърцата на децата, е, че няма спортен дух и урокът минава под формата на веселба. Те знаят, че не би трябвало да се приготвят с домашни, нито да реализират резултат непременно. На подсъзнателно равнище, децата усещат, че няма кой да ги

санкционира, упреква нито да ги предизвиква. Всичко се случва гладко и умерено, в зона, изпълнена с естетика и усмивки.

Децата нямат самообладание за релаксацията, наречена Шавасана. Противно на всички упования те сами лягат на постелките и оставят телата им да се провиснал. Релаксацията минава на тиха музика, като постоянно се употребяват звуци на море или птички и това оказва помощ да се подхрани детското творчество и креативност.

Йога освен е потребна за децата. Тя е превантивна грижа против гръбначни изкривявания, дихателни болести и психосоматични положения. За децата, йога не е следващото наложително занятие от ежедневната им стратегия, тъй като те свързват източната просвета с музика, творчество, развлечение и отмора. Чрез йога децата получават здравословни хранителни привички и пълностоен сън.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР