Източник: ShutterstockМалка, спираловидна и опасна – така можем да опишем

Източник: ShutterstockМалка, спираловидна и опасна – така можем да опишем ...

Как атакува Хеликобактер Пилори - механизъм на действие.


Източник: Shutterstock

Малка, спираловидна и опасна – така можем да опишем с три думи Хеликобактер Пилори.
Но тя заслужава далеч по-сериозно внимание поради няколко причини:

Забележително устойчива на висококиселинната среда в стомаха; Адаптивна и напориста благодарение на флагелите, с които разполага; С потенциал за нанасяне на големи щети на организма; Неподатлива на традиционно антибиотично лечение; Микроаерофил – има нужда от изключително малки количества кислород, за да живее; Разпространява се по най-тривиални пътища – чрез замърсена вода и храна, съдове и прибори или от уста на уста.

Колко тежки могат да са последствията от заразяване с Хеликобактер Пилори?

Възможен причинител на хроничен гастрит, стомашна и дуоденална язва, Хеликобактер Пилори няма милост към стомаха, щом се активизира. Бактерията се отличава с цитотоксичните си свойства, които предизвикват възпалителните процеси.

По-простичко казано, Хеликобактер Пилори има силна уреазна активност и ензимите муциназа и протеиназа, които произвежда, служат за разграждане на стомашния мукус. След като това се случи, Хеликобактер Пилори е готова да вирее във висококиселинната среда на стомаха и да започне да се прикрепя към клетките му.
Свързани статии.. Хеликобактер пилори – коварната бактерия на язвата и гастрита 4 Заразяването с Хеликобактер пилори - преломен момент за здравето 0 Хеликобактер пилори подлежи на радикално лечение 0

Дали чрез мръсни прибори, замърсена вода или не достатъчно добре измити зеленчуци, заразяването може да стане, без да разберете. По-лошото е, че Хеликобактер Пилори може дълги години да се подготвя за атаката си, без да сигнализира за това.

Липсата на симптоми често утежнява инфекцията с Хеликобактер Пилори, а ако има такива, те може да сигнализират и за друг здравословен проблем.

Все пак, как да разпознаете инфекция, причинена от Хеликобактер Пилори?

Ако изпитвате болки в областта на стомаха, имате нарушен апетит, появят се киселини и подуване или се сдобиете с метеоризъм, то е напълно възможно да сте жертва на H. Pylori.

Всъщност, има някои рискови фактори, които могат да окажат влияние за евентуално инфектиране с Хеликобактер Пилори. Тези фактори често са свързани с живота в натоварени градски условия, наличието на чиста течаща вода, липса на достатъчно добра хигиена и чистота и дори живот с друг инфектиран човек.

Усложненията, до които може да доведе една инфекция с грам-негативната бактерия, са:
Увреждане защитната обвивка на стомаха и тънките черва; Образуване на язва в стомаха; Възпаление на стомашната лигавица; Гастрит.

Възможно е Хеликобактер Пилори просто да присъства в разнообразието от чревни бактерии, без да създава неприятности. При съмнение за инфекция обаче може да се установи дали тя е причинила възпаление и да се предприеме навременно лечение.

Методите за диагностициране са различни и всеки от тях е полезен за отчитане действието на бактерията. Могат да се предприемат следните методи:

Тест за антитела в кръвта; Дихателен тест; Тест за антигени във фецес; Ендоскопска биопсия. Що се отнася до най-важното, а именно лечението на инфекцията, е редно да отбележим няколко факта.

Поради резистентността към антибиотици, Хеликобактер Пилори трудно може да бъде победена от тях. Обикновено в курса на лечение се предписват два антибиотика заедно с РРI медикамент (инхибитор на протонната помпа). Ако се чудите дали има ваксина – не, все още няма такава. Но пък има хранителни добавки, създадени за третиране на проблема.

Патентованият щам на добрата бактерия Lactobacillus reuteri - Pylopass™, е способен да се справи с Хеликобактер Пилори. Pylopass™ се съдържа в хранителната добавка ПроХелико, а действието му е много специфично – прикрепя се към агресивната бактерия и я отстранява от организма.

За разлика от антибиотиците ПроХелико не води до резистентност и не причинява вредни странични ефекти. Балансът на чревния микробиом е запазен, а Хеликобактер Пилори е елиминирана по безопасен начин.

ПроХелико не съдържа алергени и глутен. Разработен като формула за лечение на бактериална инфекция с Хеликобактер Пилори, продуктът благоприятства лечението и служи за предотвратяване на повторно заразяване.

Източник: puls.com