Източник: Нивото на калия в организма е един от най-важните

...
Източник: Нивото на калия в организма е един от най-важните
Коментари Харесай

Диуретици и слабителни против напълняване уврежда бъбреците

Източник:

Нивото на калия в организма е един от най-важните фактори, определящи здравето и надлежно неналичието на такова. Намира се главно вътре в клетките и то най-много в

мускулните. Обмяната му е в директна взаимозависимост с равнищата на серумния натрий и водата в тялото. Редица първоначални и обезщетителни механизми дават отговор за поддържането на тяхите естествени равнища, само че не постоянно това е изцяло сполучливо.

Калиевият дефицит може да е изцяло безсимптомен, само че и да докара до тежки, животозастрашаващи положения. Най-често провокира уязвимост, незаинтересованост, загуба на тонус. В по-тежки случаи ритъмни сърдечни болести, парези и парализи. Трайно ниският, по една или друга причина, калий може да рефлектира в увреждания върху бъбреците по вида на така наречен хипокалиемична нефропатия.

Колко разнообразни аргументи за невисок калий има?

Най- общо те се разделят на три групи. От една страна стои незадоволителният импорт заради недоимъчно хранене или анорексия. От друга са по-честите случаи на неговата свръгхголяма загуба. В това число спадат всички блестни положения на стомашно-чревния тракт като диария, повръщане, сонди, дренажи и така нататък Калият понижава и на фона на лекуването на оточните синдроми с диуретици, ендокринните болести с хормонални и кортикостероидни препарати и така нататък Приемът на диуретици води до нараснало обособяване на урина от органима, като това е скъпо и незаменимо при редица болестни положения. Във всички случаи обаче равнищата на електролитите (калий, натрий, хлор) би трябвало да се следи постоянно и да се противодейства на сериозните им съмнения.

Съществуват, въпреки и редки, бъбречни болести и синдроми, които водят до нараснало лъчение на калий с урината (тубулна ацидоза, синдром на Liddle, Fanconi и др). Сходно събитие се следи и при други бъбречни болести като да вземем за пример хроничните гломерулонефрити и пиелонефрити.

Има обаче и случаи на корист с диуретици и лаксативи, които са за „ намаляване “.

Освен за лекуване на действително заболяване, нерядко се следи свръхупотреба на тези лекарства без здравно свидетелствуване. Това се следи по-често при дами и то във възрастта сред 20 и 40 години. Обикновено злоупотребата е за понижаване на телесното тегло, като в множеството случаи привикването е на психическо равнище и изисква последователно повишаване на дозите.

Не става въпрос единствено за хора със податливост към анорексия и булимия. В доста случаи към това пристъпват неумишлено и тези с леко наднормен тегло и податливост за задържане на течности. В един миг се минава границата на „ подправените “ отоци, като те стартират да стават напълно действителни. Трудно е да се дефинира по кое време настъпват действителните бъбречни увреждания от ниските калиеви равнища и форсиране на бъбречната функционалност. Във всички случаи обаче това настава.

Какво се случва в бъбреците при хипокалиемичната нефропатия?

В разследване на диуретиците през бъбреците се губят вода, натрий и калий. В клетките им се образуват голям брой микроскопични мехурчета (вакуоли). В бъбречните каналчета настъпват процеси на увреждане, вторично задебеляване и регенерация. Междуклетъчните пространства се изпълват с нетипични за тези зони кафези.

В разследване на хипокалиемичната нефропатия се образуват действителни отоци по краката и към очите. Особено особено е бързото им формиране и изгубване. Дори при напълно минимални диетични неточности с банкет на повече храна, вода или готварска сол се следи незабавно задържане на течности. Бъбреците имат смутена концентрационна дарба и относителното тегло на урината е ниско.

Свързани публикации.. Бъбреците и дефектните гени 0 Колко течности са нужни за здрави бъбреци? 0 Съвети за хранене при болести на бъбреците 0

Количестото образувана урина понижава, като в случай че се изследва филтрационната дарба на бъбреците, тя е с понижен потенциал (намалена гломерулна филтрация). Рядко има повишаване на артериалното налягане или други недоволства. В проучванията обаче се откриват ниски равнища на калий, натрий, дехидратация, както и малко количесто белтък в урината.

Ако злоупотребата е прекомерно дълга или изобщо не спре, то във всички случаи това би довело до трайни промени в бъбреците и хронична бъбречна непълнота. Важно е да се знае, че приемът на медикаменти трявба да става под непоколебим и постоянен лабораторен и лекарски надзор. Използването на сходни съществени лекарствени вещества за иползване на техните странични резултати е изцяло неприемливо.4189
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР