Източник:istockphoto Нормалната сърдечна дейност се характеризира с т.нар. синусов ритъм.

...
Източник:istockphoto Нормалната сърдечна дейност се характеризира с т.нар. синусов ритъм.
Коментари Харесай

Сърцето е извън ритъм. Кога не се провежда лечение и защо?

Източник:istockphoto

Нормалната сърдечна активност се характеризира с така наречен синусов темп. Това значи, че електрическият подтик поражда в специфична точка в дясно предсърдие, наречена синусов възел. Оттам по проводна система той минава през цялата сърдечна мускулатура, като я възбужда и доближава сърдечния връх. Това се повтаря непрестанно през целия живот на индивида, формирайки един естествен сърдечен темп.

Много аргументи могат да доведат до разстройства на това електрическо възбуждане, както и на неговото осъществяване. Следва също толкоз огромно разнообразние от ритъмни нарушавания. Когато така наречен водещ темп към този момент не произлиза от синусовия възел се споделя, че сърцето е отвън темп. Това може да трае минути, часове или дни. Възможно е даже своеволно да се „ влиза и излиза “ от синусов темп. Обикновено обаче това положение изисква здравна помощ.

Най-честата причина за „ излизане от темп “ е предсърдното мъждене

Състоянието може да настъпи един път в човешкия живот или да се повтаря неведнъж. Най-често болните, изключително тези които са към този момент са преживявали сходно ритъмно нарушаване, оповестяват, че „ усещат ударите на сърцето си “, които също така са неритмични. Възможна е тежест в гърдите и зной. Пулсът може да доближи прекомерно висока периодичност, което утежнява още повече сърдечната активност. Нерядко артериалното налягане сериозно спада.

Подобна тежка клинична картина изисква незабавна кардиологична помощ. Тогава може надали не с акуратност да се фиксира моментът на пораждане на аритмията. Посещението на лекаря не закъснява. Нерядко предсърдното мъждене настава в болнична конюнктура на фона на друго заболяване. Малко или доста това също улеснява последващото лекуване. Нерядко обаче „ излизането от темп “ е напълно безсимптомно и установяването му става инцидентно. Тогава и отминалостта му остава отворен въпрос.

Как се подхожда медицински при предсърдно мъждене?

Изработен е модел от правила, по които се работи. Когато аритмията е настъпила преди по-малко от 48 часа (два дни) се подхожда към възобновяване на синусовия темп, в случай че няма други противопоказания за това. Използват се медикаменти - венозни или одобрявани през устата. Най-често това изиксва наблюдаване в болнична конюнктура. Изикват се и някои спомагателни защитни ограничения, като да вземем за пример разреждането на кръвта. Разбира се преценят се и самостоятелни разлики съгласно възрастта, съпътстващите болести и така нататък

Когато отминалостта на предсърдното мъждене е по-голяма, рискът от пораждане на съсирек (тромб) в сърдечните кухини, също прогресивно нараства. По тази причина пристъпването към промяна на аритмията изисква първо т.нар трансезофагиална ехокардиография (посредством сонда в хранопровода се оглеждат сърдечинте структури). Ако има данни за съсирек се пристъпва към неговото разтваряне. Чак тогава се организира регуляризиране на ритъма. В тези случаи по-често се употребява методът на така наречен кардиоверзио (електрически ток, който да реактивира синусовия възел).

Кога не се присъпва към възобновяване на ритъма? Защо?

Това зависи първо от положението на болния. Сърдечна активност с естествена периодичност и артериално налягане, било то и в предсърдно мъждене, не е незабавно положение. Тогава се прави съответна подготовка и се коментират рисковете, че от време на време точно сега на влизането в темп, може да настъпи сериозен миг за кръвообращението. Понякога още в интервала на изчакване на фона на леки антиаритмици, сърцето единствено „ влиза в темп “.

Свързани публикации.. Предсърдното мъждене - какво би трябвало да знаем? 2 Мозъчен инсулт и връзката му с предсърдното мъждене 0 Умереното натоварване предотвратява предсърдното мъждене 0

Когато обаче има сърдечна непълнота, дисторция на сърдечните кухини, съпътстващи болести и преклонна възраст, нещата добиват по-сложен тип. Тогава, даже да се възвърне ритъмът, трайното му задържане не постоянно е допустимо. В такива обстановки, съгласно лекарската преценка, от време на време болният остава „ отвън темп “ до края на живота си. Изписват се обаче някои медикаменти за управление на сърдечната периодичност, както и такива за разреждане на кръвта.

Перманентното (постоянно) предсърдно мъждене основава висок риск от образуване на кръвни съсиреци. Те в следствие непринудено могат да изоставен сърцето и да попаднат в централната нервна система и да провокират мозъчен инсулт. За задачата, даже при възобновен темп, нерядко антикоагулант или антигрегант се приема до края на живота.4172
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР