Източник: Гласове Американското издание The Fiscal Times в една от

Източник: Гласове Американското издание The Fiscal Times в една от ...

Fiscal Times: Нетърпеливият Пентагон изразходва милиарди за въоръжение с дефекти.


Източник: Гласове
Американското издание The Fiscal Times в една от своите последни статии анализира как стоят нещата в Пентагона с въвеждането на новото въоръжение.

По думите на журналистите, въоръжението постъпва на баланс „с голямо закъснение и преразход на средства на данъкоплатците с милиарди долари“, нещо повече, най-често техниката има дефекти, затова е абсолютно небоеспособна.

Най-яркият пример е самолетоносачът Gerald R. Ford и изтребителят F-35, за които навремето беше изразходван трилион долара.

Съгласно информацията Gerald R. Ford възможно ще бъде предаден за експлоатация на 22 юли, но не се налага да говорим за неговата боеспособност. Ако флотът на САЩ се откаже от изпитанията с ударно натоварване, то може би самолетоносачът окончателно ще влезе в строй през 2020, но това не е точно.

В настоящия момент вместо изпълняване на задачи, по-голямата част от времето корабът пребивава в доковете на ремонт.

Струва си да се каже, че в случай на ново неправилно изчисление, това отново силно ще удари по джоба данъкоплатците, нали ремонтирането на кораба по време на експлоатация е много по-сложно и по-скъпо.

По информация на Главното бюджетно-контролно управление на САЩ, преразходът вече е $2,4 млрд.

На свой ред, ако говорим за изтребителя F-35, то него го наричат „грешка за трилион долара“. Самолетите бяха приети на въоръжение, въпреки че Пентагонът знаеше за редица недостатъци. Като резултат, крайната стойност на F-35 нарастна с 38% в сравнение с оценката през 2001 година.

Според мнението на военните експерти, необходимо е Пентагонът по-щателно да подхожда към това, какво въвежда на въоръжение: „изпитай, преди да купиш“.

С една дума, американските военни се опитват на изпреварят руските разработки, които нямат световни аналози, но се получава толкова безсмислено, че самолетите от проект за 2000 година се налага да се преправят и до сега.

Превод: М. Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: pogled.info