Източник ФокусВали дъжд в Софийско и в Рило-Родопския масив, съществена

...
Източник ФокусВали дъжд в Софийско и в Рило-Родопския масив, съществена
Коментари Харесай

Георги Рачев съобщи за неочаквана аномалия: Вали дъжд в Софийско, буря брули Ямбол и Сливен, а на другите места...

Източник " Фокус "

Вали дъжд в Софийско и в Рило-Родопския масив, основна стихия има сред Ямбол и Сливен. Това каза климатологът проф. Георги Рачев, представен от " Фокус ".

 „ На други места грее слънце. На нос Емине регистрираха 33 градуса, в региона на Варна е 31 градуса. По морето е доста добра, здрава, хубава юнска горещина. Този модел ще се резервира през идващите три дни, като процесите на интензивни превалявания, свързани с гръмотевична активност, ще се реалокират малко повече в източна посока “, изясни климатологът.

Той посочи, че на следващия ден и в сряда ни чакат такива превалявания. „ Може би най-важен ще бъде утрешният ден, когато над планинските региони на съвсем цялата страна, изключително в Северна България има условия за интензивни превалявания. На някои места могат да бъдат по-продължителни от този характерен летен темперамент, когато преваляванията са 10-15 минути, в някои случаи до половин час. Нищо чудно да има места, в които да се събере валежна сума от порядъка на 30, 40, даже 50 л/кв. м. “, сподели още проф. Рачев.

По думите му това е мъчно за прогнозиране и службите би трябвало да бъдат нащрек, с цел да могат да реагират, в случай че има местни разливи на реки. Климатологът проф. Рачев добави, че метеорологичната конюнктура се дължи на елементарни и много делнични синоптични процеси. „ От Северозападна България нахлу малко по-хладен въздух, който в допълнение лабилизира атмосферата “, добави още проф. Рачев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР