Източник Фокус, снимка БулфотоДействията по разследването на шпионския скандал продължават

...
Източник Фокус, снимка БулфотоДействията по разследването на шпионския скандал продължават
Коментари Харесай

Цацаров: Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента

Източник " Фокус ", фотография Булфото

Действията по следствието на шпионския скандал не престават и все още. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров по време на чуването си в пленарна зала по шпионския скандал, съобщава  Агенция " Фокус " .

" Ако съм просрочен, апелирам да бъда извинен. Темата на чуването е такава, каквато ми е съобещена и такава, каквато съм схванал от медиите. Влизам в придвижване и доколкото разбирам тематиката за чуването е обвързвано с реализираното от прокуратурата следствие за закононарушение срещу републиката. По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпореждания, които я лимитират. Първата е наредбата на Закона за правосъдната власт. По силата на Закона за правосъдната власт и наредбата на член 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 година Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет по отношение на активността на прокуратурата за съответно наказателно произвеждане. Същевременно работи наредбата на член 98 от Наказателно-процесуален кодекс, която изисква позволение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпореждания и надлежно със устрема и несъмнено, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, само че въпреки това да бъде оказано нужното почитание и правото на осведоменост на Народното събрание, ще ми позволите да показва пред вас вероятните обстоятелства, които могат да бъдат показани ", съобщи още Цацаров.

Главният прокурор уточни, че те ще са в рамките на позволеното от наблюдаващия прокурор. " С каквото позволение със съответни граници, разполагам документално ", добави още Цацаров. Той разясни, че досъдебното произвеждане е почнало на 3 юли тази година. " До сегашния миг осъществените дейности по следствието по това досъдебно произвеждане, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на пространства, адреси. Всяко от тези претърсвания е осъществено с авансово позволение на арбитър от профилирания углавен съд. В хода на претърсването са конфискувани компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни транспортни средства, още веднъж с авансово позволение на арбитър. Извършвани са осем персонални обиска на лица ", добави още Цацаров.

Той разясни, че са разпитани 15 очевидци, а осем лица са арестувани.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР