Източник: Bulgaria ON AIR Пациентите ще спечелят най-много ако сами

...
Източник: Bulgaria ON AIR Пациентите ще спечелят най-много ако сами
Коментари Харесай

Сблъсък: Новият модел здравно осигуряване

Източник: Bulgaria ON AIR

Пациентите ще завоюват най-вече в случай че сами избират къде да отиде здравната им вноска. Позицията е на ръководителят на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, който се разгласи за цялостна демонополизация на здравното обезпечаване. В ефира на телевизия „ Bulgaria On Air “ той акцентира, че когато фондовете бъдат сложени в обстановка да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа.

За новият модел здравно обезпечаване се приказва интензивно от месеци, а обещанието на министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е да показа концепцията си до края на септември. Вариантите, които са в развой на публично разискване са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се вкарва наложителна вноска от 2%, която би трябвало да се прави при осигурител. При втория вид вноската остава същата, само че всеки здравно обезпечен ще заплаща наложителна застраховка за лекуване в болница на междинна стойност 12 лв. месечно. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов също насочи публичното внимание към разновидностите за цялостна демонополизация на здравната каса и даване на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно сдружение.

Застъпникът на тезата за цялостна демонополизация на здравната каса доктор Стойчо Кацаров е безапелационен, че е значимо да има конкуренция, от която да печелят най-вече потребителите.

Свързани публикации.. Ананиев с нов модел на ръководство и финансиране на здравната помощ 0 Д-р Дечев дава нов модел за работа на НЗОК до 3 месеца 0

„ Бих направил всичко по силите си, с цел да спомогна тази концепция да се реализира. Би било доста сериозно, в случай че ръководещите се откажат. Извършването на сходен развой е доста по-лесен в сравнение с процеса със наложителната спомагателна здравна застраховка “, означи oще доктор Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Предложенията към този момент натрупат значими въпроси след себе си: каква е позицията на застрахователите и стартирали ли са към този момент диалозите с тях, какво се случва с пациентите, които по презумция обезпечава страната (деца, пенсионери, военни, полиция и др.), какви са рисковете при цялостната демонополизация на здравната каса и вероятен ли е подобен вид на процедура?

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР