Източник: БНТКак и кога ще приключи учебната година в условията

...
Източник: БНТКак и кога ще приключи учебната година в условията
Коментари Харесай

Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индвидуално

Източник: Българска национална телевизия

Как и по кое време ще завърши образователната година в изискванията на ковид?

Как ще се проведат изпитите след 7. и 12. клас и коя част от материала отпада?

Как ще аплайват първокласниците?

Ето какво би трябвало да знаят родители и възпитаници:

 

- Тази образователна година  в учебно заведение ще се върнат единствено учениците от 7- ми и 12- ти клас и то единствено, с цел да положат изпити.

 

Изпитите след 12. клас:

- Матурата по  български език и литература след 12 клас ще е на 1 юни, а втората матура по желание от 13 предмета- на 3 юни . Датите са изместени с 12 дни от първичния вид. Изпитите ще стартират час по- късно в 9, с цел да могат учениците да се придвижат.  Третата матура по избор  пък ще се проведе  на 2 и 4 юни . Тук ще има изпити както заран, по този начин и следобяд. На  5 юни ще е изпитът за професионална подготовка в професионалните гимназии.

Дипломите ще се раздадат на 26 юни  като това е закъснение единствено с четири дни и ще разреши без проблем кандидатстването във висшите учебни заведения в България и чужбина.

- За момента няма да има церемонии по  връчването на дипломите, те ще са дават самостоятелно по график, направен от учебните заведения . МОН следи ситуацията и решенията на учебно равнище ще се вземат малко преди този миг.

- Който не успее да се яви, за м атурите ще има още една сесия - на 27 и 28 август.

- В матурата по български език ще  отпаднат Вапцаров, Талев и Димов,  защото е решено да се спре на 20-тата седмица при обикновено тематично систематизиране. За някои възпитаници, които са се движили по-бавно по материала, ще има включен и отдалечено преподаден материал. Учениците, които към момента не са завършили с всички указани тематики, имат още един месец да наваксат.

По история няма да се включват тематики след Първата международна война, по физика ще отпадне всичко след обикновените частици, а по география - Северните райони.

 

Изпитите след 7. клас:

Изпитът по български език след 7- ми клас ще е на 15 юни, а по математика - на 17 юни . Ще стартират в 9 часа.  Отпада изпита по избор по непознат език.

- По български език  няма да има въпроси със комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение както и върху " Бай Ганьо пътува ", " Неразделни ", " Заточеници " " По беритба " и " По жицата ".

По математика няма да има неравенства и успоредници.

- На седмокласниците в карантина ще бъде изработен PCR тест предния ден и в случай че имат негативен резултат, ще положат изпитите в обособена стая. Всички изпити ще се проведат при строги ограничения за разстояние и стерилизация.

- Учениците ще бъдат разредени като в общоприета класна стая с три огромни прозореца ще има 10 деца.

- Ще има повече на брой стаи. Квесторите ще са единствено по един в стая и няма да са с рисково здраве. Регионалните ръководства имат описи с искащи за квестори, които сега се актуализират. Едни се отхвърлят, други пък желаят да се включат. Точният брой на квесторите ще стане явен в деня на изпитите. Те ще получат по 80 лв. в допълнение.

- Няма да се разреши струване на възпитаници преди и след изпитите.

 

И още...

4- ти и 10- ти клас няма да поставят изпити в този момент, а при започване на идната образователна година.  Препитването няма да е за всички възпитаници, няма да се пишат оценки, няма да се правят оценка учебни заведения.

- Учениците от  Обединените учебни заведения ще се одобряват в 11 клас с Удостоверението за приключен Първи гимназиален стадий, а не с оценките от изпита след 10- ти клас.

Учебната година няма да бъде удължавана.  Тя ще завърши в избраните периоди, само че отдалечено. За децата от първи до трети клас това е 29 май, за учениците от четвърти до шести клас - това е 16 юни, за учениците от седми до единадесети клас - това е 30 юни. За зрелостниците годината завършва на 14 май.

- Тази година  триумфът на учениците ще бъде завършен  в електронна среда като ще са нужни единствено две настоящи оценки, получени отдалечено.

Лятна почивка ще има.  Ще има обаче и опция за осъществяване през лятото на по- интензивно образование по български език за някои първокласници или за възпитаници, които са пропуснали отдалеченото образование.

Балове тази година не се предлагат.  Може би ще има опция за такива през юли или август.

 

Важно за първокласниците:

Кандидатстването и записването в първи клас става по график, избран от общините.  В столицата, да вземем за пример, подаването на заявки за банкет стартира на 21 април и ще продължи до 21 май. Заради изключителното състояние до 13 май те ще се подават единствено електронно, а адресите на родителите ще се ревизират от районните кметства по длъжностен път.

- И тази година  при класирането е водещ правилото на уседналост . В първа група попадат деца с адрес в региона на учебното заведение, неизменен в последните три години. Във втората- с променян през последните една до три години адрес, в третата - с промени в адреса през последната година и в четвъртата - които живеят отвън региона на учебното заведение. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в учебното заведение.

- За родителите, които нямат опция да подадат документи електронно, ще има няколко  работни дни сред 14 и 21 май , в които те ще могат да отидат непосредствено в учебните заведения.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР