Източник: АстраЗенека Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и

...
Източник: АстраЗенека Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и
Коментари Харесай

Проф. Борисова: Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза

Източник: АстраЗенека

Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените равнища на кръвната захар в допълнение усилват риска. Затова положителният надзор на кръвната захар при пациентите със захарен диабет вид 2 е в основата за предварителна защита на диабетната остеопороза. Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българско сдружение по ендокринология, по време на самодейността „ Часът на диабета “, проведена от АстраЗенека.

По-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести контузии заради нараснала периодичност на паданията при тях в резултат на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Промененото качество на костната тъкан, провежданото антидиабетно лекуване, също могат да доведат до фрактури.

„ Ранното сложно лекуване на диабет вид 2 е от значително значение за положителния надзор на заболяването. Фокусът върху предварителната защита на затруднения и на съпътстващи болести като остеопорозата е стъпка в вярната посока на лекуване на пациента “, сподели Зоя Паунова, изпълнителен шеф на фармацевтичната компания, провела събитието.

Около 200 милиона души по света страдат от остеопороза. Статистиката демонстрира, че към 80% от болните са дами и единствено 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат още, че 40% от дамите и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, в резултат на болестта.

Свързани публикации.. Наръчник на диабетика – къси препоръки за диабета 0 Остеопороза при доста хора е предвидима и сигурна 1 Кои са най-застрашени от остеопороза? 0

Понякога може да мине много време преди един пациент да бъде диагностициран с остеопороза. Причината е, че тя протича безсимптонно и хората схващат за нея едвам откакто получат фрактура или настъпи смяна в стойката. Компресионни фрактури на гръбнака са най-честите. Те могат да доведат до смяна във височината на прешлена и до смяна във формата на гръбначния дирек, а това може да бъде причина за неподходяща работа на белия дроб и сърцето. Следват фрактурите на бедрото, създаващи усложнения в напредването, краткотрайна или трайна инвалидизация и покачват риска от гибел.

Специалистите са безапелационни, че за предварителната защита на остеопорозата е нужна смяна в питателните привички и асортимент на храна, богата на белтък, калций, витамин D.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР