Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните

...
Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните
Коментари Харесай

Онколози от Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда: В комуникация с колеги от цял свят разбрахме, че сме там, където трябва да бъдем

Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда

Ключова дума на научните полемики по време на международния теоретичен конгрес на ASCO бе „ имунотерапия на рака “, а програмата на конгреса

включваше и проблемите на предварителната защита на едно от болесттите – бичове на съвремието.

Над 32 500 участници записва тазгодишното издание на най-голямата и значима по мащабите си международна научна демонстрация на онколози – конгресът на Американската сдружение по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology АSCO). По традиция всяка година при започване на юни Чикаго става столица на международната онкологична мисъл, а участници в проявата са освен експерти по лекуване на рака от Съединени американски щати, само че и от целия останал свят. Тази година статистиката демонстрира, че 53% от участниците в конгреса на ASCO са били медици от Съединени американски щати, а 47% - от Европа, Азия и всички останали континенти и страни.

България също бе показана на форума на ASCO, а незабавно след завръщането си двама от тях – доктор Желязко Арабаджиев , който е представител за България в Европейското сдружение по здравна онкология, и доктор Таня Любомирова

споделиха пред медиите усещанията си от работата на форума и обрисуваха вижданията си за бъдещето на онкологията – една от най-динамично разрастващите се области на актуалната медицина.

„ Очаквано имунотерапията бе водеща тематика на форума, освен това бяха дискутирани опциите й при всички ракови локализации. Казвам предстоящо, тъй като тези проблеми се създават извънредно интензивно през последните години и към този момент се регистрира сериозен прогрес в този област “, акцентира доктор Желязко Арабаджиев, който неотдавна е шеф на Отделението по здравна онкология в Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница . По думите на доктор Арабаджиев има една доста неправилна визия у хората, че „ имунотерапия на рака “ значи повишение на общото равнище на имунитета на организма. Всъщност, при имунотерапиите се реализира едно характерно лекарствено повлияване по метод, по който туморните кафези стават разпознаваеми за заличаване, без лечебния развой да визира здравите кафези, нагледно показа понятието онкологът.

Свързани публикации.. Невролозите на Аджибадем Сити Клиник Токуда станаха платинени ангели на Европа 0 Имунитет: Как работи противораковата имунотерапия? 1 0 Имунотерапия - ключ към лекуването на рак на яйчниците 0

Според доктор Арабаджиев към този момент са налице доста положителни резултати в имунотерапията на малигнения меланом, най-тежкото злокачествено заболяване на кожата, както и в имунотерапията на тройно отрицателния рак на гърдата, на недребноклетъчния рак на белия дроб, в някои случаи и на дребноклетъчния белодробен рак, на метастатичния рак на пикочния мехур. Пример за сполучливи нови медикаменти, които се ползват в имунотерапията на тези ракови локализации са познатите на от ден на ден хора PD – L1

и PD – 1 инхибитори
, които откриха все по-големи очаквания и оправдаха упованията на експертите по здравна онкология.

Не е наложително имунотерапията при рак да се ползва независимо, тя може да се комбинира с химиотерапия, с таргетна терапия, както и с лъчетерапевтични способи, стана ясно още от думите на доктор Арабаджиев. В същото време все по-интензивно се създават и биомаркери, което улеснява доста персонализирания метод в онкологичното лекуване , добави той. Това е по този начин,защото експертите още през цялото време, с слагането на диагнозата, с помощта на тестванията с биомаркери, ще могат да се ориентират за най-хубавия лечебен метод към контретния пациент, разясни експертът.

Две са главните цели, които си

слага онкологията през днешния ден – да реализира удължение на преживяемостта на пациента и да способства за по-високо качество на живота му, съпоставимо с качеството при останалите хора, означи доктор Арабаджиев. Той бе безапелационен, че с помощта на напредъка в науката, през днешния ден болестта „ рак “ от съдбовна болест, равносилна на присъда, към този момент се е трансформирала

в хронично заболяване, което може да се управлява изцяло дейно в продължение на дълги години.

По думите на доктор Арабаджиев във форума на ASCO са взели участие представител на пациентски организации, на експерти полагащи грижи за раково заболели, на адвокати, профилирани в отбрана на правата на онкологични пациенти, обществени служащи.

„ Много съществено се дискутираха актуалните аспекти на предварителната защита на рака. Търсеше се, да вземем за пример, отговор на въпроса за вредата от тютюна, само че при „ смяната на пейзажа “, на която сме очевидци през днешния ден – т.е. електронните цигари и вероятността те да се окажат нездравословни при рака на белия дроб и на покичния мехур. Обсъждаше се ролята на затлъстяването, тъй като то става все по-разпространено в целия свят. Говореше се и за въздействието на информацията върху протичането и изхода на заболяването. В тази полемика беше отделено внимание на

„ вторият лекар “ на раково болните – интернет. Защото не е загадка, че пациентите обичат да търсят отговорите за болестта си, с изключение на от лекаря онколог и от интернет “, описа доктор Арабаджиев.

Хоризонтът в онкологията се измества все по-напред, откриват се все нови и нови вероятности в лекуването на рака, уточни онкологът. И, разяснявайки присъединяване на българските медици във форума, показа:

„ Вълнуващо е да си измежду сътрудници от целия свят и напълно доброволно, напълно естествено да можеш да водиш диалог – в кафето или пред залата, с тези, които са водещи и които трансформират онкологичната теория в света. В тази откровена връзка ние разбрахме, че сме там, където би трябвало да бъдем. И в случай че има нещо, което можем да си пожелаем, то е пациентите да идват при нас не откакто са се лекували по всевъзможни различни способи, с билки, с хомеопатия, да вземем за пример, и болестта им е напреднало до етап, в който мъчно можем да им помогнем. Нека идват при нас незабавно, откакто се усъмнят, че нещо не е наред. Ние лекуваме съгласно разпоредбите на медицината на доказателствата, а тя се развива все по-бързо и все по-успешно “.

Д-р Желязко Арабаджиев е шеф на отделението по Медицинска онкология в „ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда “.
Завършил е медицина през 1997 година в МУ-Варна. Специализира здравна онкология в СБАЛО - София, като придобива специалността си през 2014 година

Работи като доктор по здравна онкология и помощник в СБАЛО от 2013 до 2015 година През 2015 година доктор Арабаджиев става част от екипа на Клиника по Медицинска онкология след отриването на Сити Клиник Онкологичен център.
От 2018 година се причислява към екипа на поделение по Медицинска онкология в „ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда “.
Д-р Арабаджиев е минал редица специализации и курсове в региона на здравната онкология в страната и чужбина: ESO, 7th Master class in medical oncology, Sofia, Bulgaria (2008 г.), курс: “Въведение в клиничните изпитвания, ICH/GCP за изследователи”, София, Българи (2012 г.), курс: Management of Thyroid Cancer, Universita di Pisa, Italy (2014 г.), ESMO 1st Perceptorship meeting on Clinical Trials, Budapest, HU (2014), Current management of Breast cancer, Institute Bordet, Brussels, BE (2014 г.), ESMO Academy of Medical Oncology, Oxford, UK (2015 г.).
Клиничните му ползи са ориентирани в региона на клинични изпитвания, лекарствено лекуване на рак млечната жлеза, урогенитални тумори и карциноми на глава и шия.
Заместник ръководител е на Сдружение “Клуб Млад онколог” и съосновател и член на УС на Обучителна академия по онкология (ОАО). Член е на Българското онкологично научно сдружение (БОНД) и народен представител за България на European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCO), General Medical Council (GMC) in the United Kingdom.
Има редица изявления в български и задгранични научни издания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР