Източник 24 часа, снимка БулфотоШеф на фирма за отпадъци е

...
Източник 24 часа, снимка БулфотоШеф на фирма за отпадъци е
Коментари Харесай

Първа жертва на сагата с италианския боклук

Източник " 24 часа ", фотография Булфото

Шеф на компания за боклуци е първият задържан поради сагата с италианския отпадък. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, притежател и шеф на компанията " Феникс Плевен ". Той е зад решетките по обвиняване, че не е съхранявал рискови боклуци съгласно разрешителното, издадено му от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен, оповестяват от прокуратурата.

Става дума за 9-те хиляди тона боклуци от Италия, които прокуратурата разкри в склад в Плевен по Нова година. Малко преди този момент започнаха огромни инспекции по депата в цялата страна поради хванатия от карабинерите в Италия влак с 815 тона отпадъци, които са пътували за България.

Оказа се, че балите с боклуци в склада на " Феникс Плевен " са цялостни с рискови субстанции, които не са разказани по документи.

Айгюн Еминов е притежател и шеф на компанията, внесла боклуците от юни 2019 година Фирмата е учредена от предприемача Николай Миховски от Плевен, притежател на цех. След това я трансферирал на различен мъж, а той - на Айгюн, пише  " 24 часа ".

Същия ден, в който предприемачът е откаран в ареста поради тоновете рисков отпадък от Италия, проверяващите от Варна откриха още 102 контейнера с отпадъци на пристанището във Варна. Те чакали да бъдат взети от получателя – компанията " Блацион " ООД.

Преди две седмици там бяха открити други 25 контейнера с италиански отпадъци, които същата компания трябваше да получи. Собствениците са македонски и италиански жители. Според шефа на " Блацион " ООД боклукът трябвало да бъде откаран в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", само че централата останала без лиценз и по тази причина не го взели оттова 3 месеца. Изпращачът и на 25-те контейнера, разкрити на 16 януари, и на 102-та от четвъртък е италианската компания " Дентиче пантелоне ".

Разследващите са почнали оглед, който би трябвало да покаже дали има разминаване сред заявеното в документите пред митницата и наличието. Товарът е разказан като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на краткотрайно предпазване до 90 дни, както и първите 25.

Срокът на краткотрайното предпазване към този момент е изминал. За 28 от контейнерите е постъпило искане за реекспорт от превозвача, който ги е стоварил на пристанището. Втората пратка с италиански боклуци във Варна почнала да идва на 21 октомври 2019 година

Тогава са разтоварени 29 контейнера, на 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера. При отварянето на част от първата пратка с италиански отпадък се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, а не заявените пластмасови и каучукови. Освен това не беше превозен във вакуумирани бали, както е по закон.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продълж
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР