Източник: 24 часа, снимка: БулфотоЧак от 1 юли здравната каса

...
Източник: 24 часа, снимка: БулфотоЧак от 1 юли здравната каса
Коментари Харесай

НЗОК поема патерици и протези от юли 2020 г.

Източник: " 24 часа ", фотография: Булфото

Чак от 1 юли здравната каса ще поеме изцяло активността по разпределяне и възнаграждение на протези, инвалидни колички, патерици и други помощни средства за инвалиди. В първите 6 месеца на 2020 година НЗОК ще заплаща помощните средства, само че хората ще аплайват за тях и ще ги получават от обществените служби по местоживеене.

Това изясни Жени Начева, ръководител на надзора на касата, след негово съвещание, на което с един въздържал се бе утвърден пректобюджетът на НЗОК за 2020 година Той планува нарастване на парите с към 400 млн. лева, като 38 млн. лева от спомагателните средства са точно за помощни средства за инвалиди.

“30 юни е гратисен оптимален интервал, защото следва осъществяване на поръчки за даването на тези медицински произведения. Може да се организираме и по-рано ”, сподели Начева и добави, че до проблеми или напрежение няма да се стигне. Промяната цели да се подобрят качеството на предоставяните средства и редът, по който хората ги получават, сподели още зам.-министърката на опазването на здравето.

Здравната каса да не заплаща такса на Национална агенция за приходите за това, че приходната организация събира осигурителните вноски. Такава законова смяна са предложили на съвещанието на надзора представителите на работодателите и тя е била призната и ще бъде препоръчана на Народното събрание. Според отчет на Сметната палата НЗОК е единствената институция, която има сходно обвързване, за което през 2020 година е планувано да задели 5 млн. лева Според Жени Начева обаче е обикновено да има такава такса, тъй като Национална агенция за приходите прави експертна активност, с помощта на която всяка година се усилва събираемостта на здравните вноски.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР