Източната порта на Филипопол, днешен Пловдив, е открита преди 40

...
Източната порта на Филипопол, днешен Пловдив, е открита преди 40
Коментари Харесай

Възстановяват Източната порта на Филипопол

Източната врата на Филипопол, сегашен Пловдив, е открита преди 40 години, само че оставена без внимание, без консервационно-реставрационни действия. Наскоро обаче тя беше включена в план за крепостните стени на античния град, вследствие на което са възобновени археологическите изследвания. Те се правят от екип под управлението на археолозите Мая Мартинова - Кютова и Илияна Груева - Здравчева.

Източната врата е един от най-важните градоустройствени пунктове на античния град - най-главната входно-изходна артерия на града, която претърпява преустройства в другите столетия, разяснява за Българска телеграфна агенция Мая Мартинова. По думите й тук са регистрирани културни пластове от няколко столетия - елинистическата, римската и от късната древност, когато е издигната портата. Към нея са пристроени и кули през раннохристиянския интервал.

В момента се вижда късноантичната врата , която по проект съставлява трипилон и една улица извежда към нея. Това е най-широката улица разкрита в България - необятна 13 метра. От двете страни на тази улица, която е с отлично непокътната настилка, е имало портици с мраморна колонада и ние, добавя Мартинова, намираме в срутено положение детайли от тези портици - една чудесна причина те да бъдат възобновени при този план, както и магазините във верижен проект. Тук е непокътнат бранш от крепостната стена от времето на Марк Аврелий, издигната през 172 година след Христа и преустройвана през късната древност, когато е издигната портата.

В рамките на това леке, от към два декара, ще бъде експониран обектът и тук ще бъде основан един от туристическите пунктове , от който стартират туристическите направления, сподели още археологът. Тя напомня, че община Пловдив на кръстовището, което е тъкмо пред портата, е провела паркинг за туристически рейсове. Оттук стартират и всички направления за Стария град. Предвижда се също да се направи туристически център, от който да се посрещат туристи и посетители на Пловдив.

В момента могат да се видят детайли от ордера, последното устройство от улицата - това са постаменти с колони, капители и с всички детайли на ордера във отвесна посока, което археолозите имат упоритостта да възстановят. Тук са открити и доста емблематични находки - фриза на здравеносните божества, надписа за построяването на крепостната стена по времето на Марк Аврелий, копие от което също ще бъде експонирано. И от двете страни на улицата, сред колоните, е имало постаменти със скулптури на видни персони, някои от които са със непокътнати надписи, които също ще бъдат експонирани на място, сподели още Мая Мартинова - Кютова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР