Източна Европа в близко бъдеще ще бъде особено засегната от

...
Източна Европа в близко бъдеще ще бъде особено засегната от
Коментари Харесай

Handelsblatt: Икономиката на Източна Европа ще спечели от кризата с коронавируса — но не веднага

Източна Европа в близко бъдеще ще бъде изключително наранена от икономическата рецесия, породена от ковид, само че в средносрочен проект районът може даже да се възползва от актуалното развиване на събитията, написа немският вестник Handelsblatt. Ако е належащо да се придвижи произоводството от Азия, за доста компании ще бъде комфортно да разположат заводите си в Източна Европа, което също ще е от изгода за немския експорт.

Кризата, провокирана от ковид, удари Източна Европа изключително мощно, написа немският вестник Handelsblatt. Според прогнозите на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания WIIW, икономическият спад в Източна Европа ще бъде по-значителен, в сравнение с по време на международната финансова рецесия, и районът ще се потопи в „ дълбока криза “.

Същевременно Източният комитет на немската стопанска система чака след рецесията този съответен район да получи огромни изгоди. Това ще се дължи по-специално на предстоящото редуциране на веригите за доставки, изяснява изданието. Източна Европа е идеална за пренасяне на заводите от Азия по-близо до офисите на главните производители.

В момента обаче анализаторите плануват огромни стопански загуби. Goldman Sachs чака загуби в Чехия до 5% от Брутният вътрешен продукт. Икономиката на Полша, единствената европейска страна, минала през световната финансова рецесия през 2008-2009 година без криза, ще се свие с 3,5%.

Щетите за Източна Европа играят изключително значима роля за немската стопанска система, акцентира Handelsblatt. Само страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия - през 2019 година при търговски оборот от €303 милиарда станаха по-важни за немската стопанска система, в сравнение с Китай с €205,7 милиарда и Съединени американски щати със €190,1 милиарда Общият размер на стокооборота на Германия с Източна Европа доближи €453,7 млрд, което е една пета от общата външна търговия на Германия.

На първо място, затварянето на фабриките за коли в Германия, компликациите за тези, които отиват на работа от прилежащи градове, и огромните тапи по границите, доведоха до обилни проблеми, се споделя в публикацията. Някои страни от Източна Европа - изключително България, Румъния и Украйна - също страдат от внезапно понижаване на паричните преводи от сънародници, работещи на Запад. Поради рецесията с ковид мнозина към този момент не могат да работят там и не превеждат пари в родината си.

Някои страни също бяха мощно наранени от необятния срив в туристическата промишленост. Значителното понижаване на приходите на хората към този момент води до видим спад в потреблението и по този метод до понижаване на немския експорт.

Михаел Хармс, началник на Източния комитет на немската стопанска система, обаче също вижда шансове за интервала след острия потрес от ковид: от преместването на производството от Азия " Източна Европа може да се възползва, преди всичко, тъй като страните тук са доста конкурентноспособни ". Въпреки това, към този момент в района има забележителен дефицит на личен състав.

В същото време Хармс предизвести за заплахата от протекционизъм в Източна Европа: преди всичко Унгария избира да упорства задграничните вложители да влагат във фондовете за помощ. „ Икономическата подготвеност “ не би трябвало да се отстъпва напълно от ползите на националната сигурност, акцентира Хармс.

Сега Русия се пробва да разшири замяната на вноса си още повече. При предприемането на несъразмерни ограничения съществува риск от „ загуба от взор на икономическата целенасоченост “, сигурен е специалистът. Източният комитет на немската стопанска система се застъпва за даване на финансова помощ в обособените страни освен на локалните компании, само че и на дъщерните сдружения на немските предприятия, ситуирани на тяхна територия.

За немската стопанска система фактът, че в този момент доста страни са обърнали внимание на това какъв брой добре работи немската система на опазване на здравето, може да се отплати, акцентира изданието. Немската здравна промишленост може да бъде образцов модел - също като немската промишленост с всеобщия преход към цифрови технологии и автоматизация на производството.

Михаел Хармс е убеден, че в Източна Европа " ще бъде допустимо да се рестартира стопанската система доста по-бързо " след рецесията с ковид, тъй като водачите на камиони няма да откажат да отидат там, за разлика от Северна Италия.

Необходимо е също по този начин ясно да се покаже, че Европа оказва помощ - и доста повече от Русия и Китай, акцентира Хармс. Сега главното внимание би трябвало да се обърне на парите и оборудването, а типичната за Европа консултационна помощ е по-добре да се остави за по-късно, споделя икономистът.

Според него Русия " реагира умишлено и доста съответно ", само че Кремъл би трябвало да влага още повече пари, с цел да съживи стопанската система, изпратена в насилствен отпуск преди края на месеца. Засега плануваните €16 млрд за това явно са прекомерно малко. Тази сума е изцяло незадоволителна, което огромни съветски индустриални асоциации написаха в зов до държавното управление.

Русия има валутен запас на стойност $700 млрд и " доста добра въздушна възглавница ". Руската страна обаче от ден на ден ще изпитва липса на средства за финансиране на по този начин наречените национални планове в региона на развиването на инфраструктурата и икономическата рационализация.

От позиция на Хармс, Русия страда от сериозен отлив на вложения от чужбина. Следователно съветската национална валута се обезцени доста. Миналата година Русия сподели най-хубавите резултати на фондовия пазар - в това число заради стабилността на рублата по това време, напомня Handelsblatt. /manager.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР