Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която

...
Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която
Коментари Харесай

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска страна, която ще " удвои " териториите, които сега са под стеснен палестински надзор. Ерусалим обаче ще остане " неделима " столица на Израел по този начин, както я виждат Съединените щати от три години. Договорени са стъпки с " решение с две страни ", което " най-сетне ще разреши на палестинците да имат лична страна " и различен път може да няма сходна опция.

Така наподобява по думите на американския президент Доналд Тръмп дълго чаканият проект за решение на израелско-палестинския въпрос, който той показа 24 часа откакто одобри израелския министър председател Бенямин Нетаняху и водача на най-голямата опозиционна мощ " Синьо и бяло " Бени Ганц.

Планът, чийто проектант е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, планува още заледяване на построяването на израелски селища в Западния бряг за интервал от четири години, до момента в който се договаря за бъдещата палестинска държавност (последният разговор в четиристранен формат с присъединяване на Съединени американски щати и Русия се провали през 2014 г.). В речта си Тръмп съобщи, че Нетаняху е подготвен за " пробив " в връзките с палестинците. " Ще работим за основаване на обвързвана територия на палестинска страна , само че когато изискванията за това са налице, " сподели Тръмп по време на конференция дружно с Нетаняху. По думите на Тръмп ще има и други условия - подсилване на върховенството на закона, завършек на заканите за сигурността на Израел и " прекъсване на " Хамас ", " организацията, завзела линията Газа преди десетилетие.

Дълго време преди оповестяването си проектът се смяташе за по-благоприятен за Израел, в сравнение с за палестинците. Моментът на съобщаването му - месеци преди третите изключителни избори в Израел - също разсъни съмнения, че Тръмп просто желае да се намеси на страната на Нетаняху в миг, когато против него има обвинявания в корупция, машинация и корист с доверие. Източници на в. " Йедиот ахронот " в Белия дом настояват, че американската администрация пробва да " деполитизира " диалозите си с израелската страна и това в действителност е и повода Ганц да е в Белия дом.

Очаквано проектът от 80 страници (50 с политическата част и 30 - с към този момент показаната икономическа) не включва редица палестински претенции като унищожаване на израелските колонии на Западния бряг, противозаконни съгласно интернационалното право и напълно законни, в случай че проектът бъде признат . Напротив, съгласно предварителната информация на " Ройтерс " Израел би могъл да анексира еврейски селища - цели 121 на Западния бряг и голям брой в Източен Ерусалим - неотложно, в случай че одобри проекта. Част от Западния бряг в същото време се оказва под палестински надзор.

 Карта с израелските селища на Западния бряг.
© Reuters

Карта с израелските селища на Западния бряг.

Документът на процедура слага под въпрос политиката за " две страни ", разказана в резолюциите на Организация на обединените нации след споразуменията в Осло. Администрацията на Тръмп поначало е внимателна към концепцията за решение, включваща две страни, и демонстрация на това бе решението му да признае Ерусалим за столицата на Израел.

Ограничен към този момент суверенитет и политическа автономност са планувани за палестинците на Западния бряг и в Източен Ерусалим - най-близкото то " държавност ", което би предложил Белият дом. Инвестиционен проект за 50 милиарда $ в палестинските територии, Йордания и Египет към този момент бе разгласен като " икономическата " част на проекта, а парите ще бъдат събрани най-вече от Персийския залив.

Палестинците се ядосаха още преди проектът да е показан

Планът планува палестинците да получат доста, само че надалеч не всичко, което желаят от дълго време, означи по-рано за " Вашингтон пост " осведомен със договорката източник. Той акцентира, че този конвенционален суверенитет наподобява остава надалеч от отдавнашната интернационална цел за основаване на обособена, изцяло самостоятелна палестинска страна. Но също така той " признава действителността, каквато е ", с разширяващи се израелски селища, свиваща се палестинска стопанска система и все по-малко благоприятни условия пред младежите.

Иначе враждуващите придвижвания " Хамас " и " Фатах " през днешния ден се събират незабавно поради проекта на среща, ръководена от палестинския президент Махмуд Абас. Той и други палестински представители към този момент увериха, че отхвърлят самодейността като прекомерно облагодетелстваща Израел. Анализатори в същото време означиха, че други страни - като Йордания, комшия на Израел и една от двете, с които страната има кротичък контракт - се изричат деликатно, без да го отхвърлят изцяло.

 Тръмп предложи палестинска страна със столица в Източен Ерусалим
© Reuters

" Това е политически цирк, печален политически спектакъл, " съобщи Хусам Зомлот, началник на палестинската задача във Англия, няколка представлявал Палестинската автономност във Вашингтон. По думите му проектът на процедура разрешава на Израел да стане страна на апартейда.

Малко по-рано някогашният представител на Тръмп в разногласието Джейсън Грийнблат и някогашният член на палестинската делегация в мирните договаряния Бишара Бабхах приканиха палестинците първо да обмислят опцията, когато тя се появи, защото по-добра може в никакъв случай да не пристигна, а в това време палестинците не престават да изостават стопански в очакване на по-добри времена. Освен това " не разчитайте президентът Тръмп да не бъде избран отново ", продължава взаимната им публикация. Те също по този начин не трябва да се вторачват в концепцията за лична, изцяло суверенна страна, а да мислят повече за " достолепие и разцвет " и икономическа сигурност, каквито биха им донесли и политическата, и икономическата част на проекта.

 Тръмп предложи палестинска страна със столица в Източен Ерусалим
© Reuters

Позицията на Тръмп за предизвестената палестинска реакция е, че " те евентуално няма да го желаят първоначално ". " Но мисля, че най-после ще го (искат)... доста е добър за тях. Всъщност е напълно добър а тях. Ще забележим какво ще стане. Без тях няма да създадем договорката и това е добре. "

Според израелски медии на срещите си с Нетаняху и Ганц Тръмп е декларирал, че им дава " шест седмици ", с цел да задействат проекта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР