Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди

...
Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди
Коментари Харесай

Напролет възобновяват източването на мазут от кораба Мопанг

Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски транспортен съд " Мопанг " , заяви Българска национална телевизия.
Източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд ще продължи евентуално напролет на 2019 година
Това съобщи шефът на " Морска администрация " - Бургас капитан Живко Петров.

 Продължава източването на горивото от
Продължава източването на горивото от " Мопанг "

Корабът не бил на мазут, а на недопечен нефт

При утежняване на метеорологичната конюнктура интервенцията ще бъде прекратена . Източването на мазута се дефинира от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. Екип от водолази със профилирана техника се спускат на двойки .

 Има подготвеност за източване на горивото от
Има подготвеност за източване на горивото от " Мопанг "

Според Михаил Заимов, в случай че 6-ия контейнер е цялостен, там има 90 тона гориво

Изтичането на мазут от резервоарите стартира през август 2018 година . Корабът " Мопанг " е потопен през 1921 . След двуседмични изследвания регионът бе ограден с буйове, които да лимитират разлива на гориво, а ден по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.ао

Кап. Петров сподели, че би трябвало да се направи изследване и за положението на потъналия край Приморско товарен параход " Родина ". Такова искане " Морска администрация " ще насочи до отрасловото министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров към този момент няма заплаха за приключване на гориво от парахода.

По-рано в Бургас стартира заключителната конференция по плана " Интегрирано българско морско наблюдаване ". В нея вземат участие изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков , представители от Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " на Европейската комисия, Европейската организация за морска сигурност, Италианската галактическа организация, както и представители на участващите в плана организации.


" Мопанг " изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се незабавни ограничения

Общият бюджет на плана е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и риболовство възлиза на 191 056 евро .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР