Изтичането на срока на мандата на конституционен орган води до

...
Изтичането на срока на мандата на конституционен орган води до
Коментари Харесай

Радев до КС: След края на мандата им инспекторите на ВСС трябва да напуснат незабавно

Изтичането на периода на мандата на парламентарен орган води до прекратяването на пълномощията на този орган. Това е мнението на президента Румен Радев във връзка с мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет. Той го е изпратил в Конституционния съд, където по искане на Върховния административен съд е формирано дело.

Конституционен съд би трябвало да даде отговор на въпроса дали пълномощията на основния правосъден контрольор и инспектората към Висш съдебен съвет се приключват с приключването на мандата или те може да продължат да извършват своите отговорности, до момента в който Народното събрание избере новия, написа „24 часа“.

Мандатът на основния правосъден контрольор Теодора Точкова и десетте инспектори изтече преди повече от две години.

Те се избират с конституционно болшинство от 160 депутати.

Прекратяването на мандат води със себе си и прекратяването на пълномощията. Обратното би означавал обезсмисляне – както на периода, по този начин и на пълномощията, показва президентът.

Налага се изводът, че систематичното неглижиране от страна на Народното събрание на неговите конституционни и законови отговорности по желание на мандатните органи не утвърждава непрекъсваемостта на държавното ръководство.

Напротив, правните отношения на персоналния състав на такива органи с изминал мандат предстои на преустановяване във всеки миг.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР