Изтичането на Парадайз пейпърс - масив от 13,4 милиона документа,

...
Изтичането на Парадайз пейпърс - масив от 13,4 милиона документа,
Коментари Харесай

Парадайз пейпърс разпалват политическа ответна реакция срещу офшорните финанси


Изтичането на " Парадайз пейпърс " - масив от 13,4 милиона документа, за които се твърди, че демонстрират " по какъв начин богатите стават още по-богати посредством офшорни маневри ", бързо разгорещи както политици, по този начин и бранителите на разнообразни дела.

Американският сенатор Бърни Сандърс съобщи, че изтеклите данни демонстрират по какъв начин " интернационалната олигархия " заобикаля да заплаща " справедливия си дял от налози ".

Джереми Корбин, водачът на опозицията във Англия, уточни, че обществото е било ощетено от " свръхбогатия хайлайф, който презира данъчната система и останалите от нас ".

За данъчните специалисти обаче заключенията надалеч не са толкоз ясни. Според тях структурите, разкрити до момента посредством новия списък, се разграничават доста от изобличените при предходното приключване на документи - абсурда " Панама пейпърс " от предходната година.

" Те са много разнообразни от " Панама пейпърс " ", отбелязва Паскал Сен-Аман, почитан чиновник по данъчните въпроси на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), чиято централа е в Париж. По думите му въпросните схеми в множеството случаи, в случай че не и напълно, са законни.

" Някои не са даже противоречиви от законосъобразна позиция ", добавя той.

След " Панама пейпърс " над 70 държавни управления започнаха следствия, измежду чиито резултати бе да вземем за пример свалянето от власт на пакистанския министър председател Наваз Шариф.

Изтичането на информацията принуди Панама, която отхвърляше да се включи в интернационалните старания за бистрота, да отстъпи пред световния напън.

Британските данъчни управляващи обявиха в понеделник, че " Панама пейпърс " са довели до 66 престъпни следствия и хазната ще може да си възвърне налози за 100 милиона английски лири.

Appleby, юридическата адвокатска фирма зад " вълшебния офшорен кръг ", която е в центъра на новото приключване, откакто компютърните сървъри в няколко от офисите й били хакнати, е доста друга от Mossack Fonseca, чиито данни се появиха в " Панама пейпърс ".

Вестник " Ню Йорк таймс ", който е член на Международния консорциум на проверяващите публицисти (International Consortium of Investigative Journalists) опълчи " най-вече елитните " клиенти на Appleby и клиентите на Mossack Fonseca. Те, съгласно медията, " наподобява са имали по-малко предубеждения към бизнеса ".

Въпреки това се показва, че измежду " скучните числа " в новите документи, има няколко, които демонстрират по какъв начин интернационалните компании заобикалят данъчните закони, а свръхбогатите укриват положението си.

Новото приключване ще разпали с възобновена мощ дебата дали секторът на интернационалните финансови услуги играе позитивна или негативна роля в световната стопанска система.
Според някои съвсем е несъмнено, че офшорните центрове са нездравословни.

Миналата година над 300 икономисти, в това число носителят на Нобелова премия Ангъс Дийтън, подписаха писмо до международните водачи, в което обявиха, че " съществуването на данъчни убежища не способства за цялостното международно благосъстояние или за благополучие и те нямат потребна икономическа цел ".

Има обаче и мощни гласове в отбрана на офшорните финанси, които постоянно са описвани като жизненоважна частица в свят с все по-нарастваща трансгранична търговия и увеличаващи се вложения.

" Данъчният неутралитет " на убежищата подсигурява, че лица от разнообразни юрисдикции, които вършат групови вложения, могат да избегнат двойно данъчно облагане.

" По принцип офшорните центрове способстват за трансграничната стопанска система като оказват помощ на обособените персони и организациите да подписват покупко-продажби през границите ", твърди Марк Прагнъл от консултантската компания Capital Economics.

Тръстовете постоянно се употребяват за отбрана на малолетни или на правото на конфиденциалност на високопоставени лица.

" Няма нищо нелегално в това да имате банкова сметка на Бермудите. Проблем е единствено, в случай че не я обявите в данъчната си декларация ", отбелязва Мартин Съливан, основен икономист на издателството с нестопанска цел Tax Analysts.

Офшорните центрове, най-малко частично, са се отърсили от репутацията си на потайни местенца на фона на международните старания за бистрота, които ще доведат до автоматизиран продан на данъчна информация сред над 100 страни. Този развой стартира през септември. Съединени американски щати не се причислиха към новата система, въпреки да обменят автоматизирано информация съгласно личните си правила, известни като Foreign Account Tax Compliance Act.

През юни Организацията за икономическо сътрудничество и раз съобщи, че през последната година е реализиран " голям прогрес ". Според организацията в черния лист от " несътрудничещи данъчни убежища ", който тя изготви за срещата на водещите стопански системи от Г-20, няма да има значими офшорни центрове.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия съобщи в понеделник, че проблемите, обрисувани в изтеклите документи, са " юридически въпрос " и към този момент " безусловно няма къде да се скриеш ".

Докато Организацията за икономическо сътрудничество и раз значително е удовлетворена от напредъка, реализиран от офшорните центрове, някои държавни управления биха желали да стигнат доста по-далеч. Европейските държавни управления бяха разграничени по проектите за сформиране на черен лист на данъчните убежища, като най-много Лондон се противопоставяше на някои от тези старания. Може да бъде възобновен и натискът за отваряне на тръстовете за по-подробна социална инспекция - мярка, на която Лондон мощно се опълчва от съображения за дискретност.

Има възможност да бъде възобновен и натискът върху английските отвъдморски територии и владенията на Короната да вкарат централни, публично налични регистри за собствеността върху фирмите.

Това предложение, което дълго време бе цел на някогашния министър председател Дейвид Камерън, бе изоставено от предходното държавно управление, само че Лейбиристката партия даде сигнал, че ще продължи да работи за приемането му.

Подобен ход ще зарадва финансови центрове като Сингапур, който се конкурира с отвъдморските територии, показва юрист, поискал анонимност и профилиран в работа с офшорни центрове.

По думите му, в случай че английските офшорни центрове пострадат от нова акция против тях, губещите ще са елементарните хора, защото тези юрисдикции се употребяват необятно от пенсионните фондове, от които жителите са подвластни.

Има обаче социална поддръжка за битка с офшорните финанси и необятно публикувано разбиране, че офшорните центрове трансферират данъчното задължение върху елементарните данъкоплатци и дават на интернационалните корпорации преимущество пред по-малките им съперници. Движеща мощ за огромна част от дебата са засилващите се опасения от неравноправие, отбелязва Сен-Аман.

" Все още има политически и публичен напън за битка с данъчните убежища ", добавя той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР