Изтичането на отработени води на ВЕЦ Въча -1 е причината

...
Изтичането на отработени води на ВЕЦ Въча -1 е причината
Коментари Харесай

Спрян е ВЕЦ, замърсил с нефтопродукти река Въча

Изтичането на отработени води на Водноелектрическа централа " Въча -1 " е повода за мазните петна в реката в Кричим. Това е открила инспекцията на Басейнова дирекция, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Областната администрация в Пловдив, заяви на конференция регионалният шеф Дани Каназирева, представена от Фокус. Окончателните лабораторни проби за съществуване на нефтопродукти се чакат до 5 дни.

Инж. Митко Стойчев от Областната администрация изясни, че петната, открити на мястото, приказват за маслен разлив, въпреки и в неголеми количества. " Операторът на ВЕЦ-а е задължен да откри повода за замърсяването. Ако пробите покажат отклоняване, централата ще понесе и глоба от 5 до 15 хиляди лв. ", изясни регионалният шеф Дани Каназирева. Според нея мащабът на замърсяването не е огромен, само че е неприемливо да го има. Очаква се идната седмица да бъде извършена среща с операторите на Водноелектрическа централа, на която да се обсъдят заложените ограничения за сигурност. По думите на Дани Каназирева заложените в техните проекти периоди би трябвало да се съкратят.

Експертът от регионалната администрация Йордан Кюмюрджиев пък разяснява, че ВЕЦ- овете са строени през 30-те години на предишния век и нямат системи, които работят по актуалното екологично законодателство. Според него е извънредно време НЕК да влага средства и да влезе в час с нормите.

На конференцията бе обявено още, че за породеното през предишния месец безводие по Въча и измрялата риба там " Напоителни системи " е било санкционирано с 10 000 лв..

Припомняме, че през вчерашния ден кметът на Кричим Атанас Калчев внесе сигнал до Окръжна прокуратура - Пловдив по отношение на замърсяване на река Въча на територията на града. То се показва със забележителен разлив на артикули с неразбираем генезис, очевидно наподобяващи мазни водонеразтворими артикули с мрачен цвят.

Според Калчев установеното водно замърсяване води до увреждане на съставен елемент води, водната екосистема, до заличаване на ларвите и хайвера на рибите, обедняване на биологичното многообразие или до затруднено възобновяване на естествените екосистеми и въздейства отрицателно върху състава на водните популации/местообитания. Според него изхвърлените замърсители могат да трансформират формата и състава си, да се натрупват в природата, да навлизат в хранителната верига и да окажат отрицателно влияние върху човешкото здраве, е споделил още кметът.

Река Въча е част от Националната екологична мрежа Натура 2000 и попада в Защитена зона " Родопи -Западни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР