Изтича времето и е много вероятно изборите (за Европейски парламент

...
Изтича времето и е много вероятно изборите (за Европейски парламент
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Много е вероятно изборите да не са 2 в 1

„ Изтича времето и е доста евентуално изборите (за Европейски парламент и предварителните за 50-о Народно събрание) да са разграничени “, сподели пред БТВ конституционалистът доцент Наталия Киселова.

Тя напомни, че с изключение на процедурата по връчване на втория и третия мандат, според измененията в Конституцията президентът Румен Радев би трябвало да организира и съвещания преди сформирането на длъжностен кабинет.

Според най-новите текстове в Конституцията назначението за длъжностен министър-председател се избира всред 10 души.

Това са ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправителите на Българската национална банка - Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков.

Също длъжностен министър председател може да е Димитър Главчев, който е ръководител на Сметната палата и двамата му заместници – Горица Кожарева или Тошко Тодоров, или омбудсманът и заместник-омбудсмана – Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова.

 

Какво следва в идващите дни

 

На 25 март претендентът за министър-председател Мария Габриел подава отвод да бъде определена и по нейно предложение държавно управление.

Този неин ход следва да бъде обективиран от решение на Народното събрание, с което се установи, че първият изследователски мандат е завършил несполучливо.

 

Ако няма изключително съвещание на Народното събрание във вторник (26 март) (свиква се от ръководителя Росен Желязков с избран дневен ред), най-рано в сряда Народното събрание ще одобри констативното решение за привършване на процедурата в този стадий във връзка с първата по бройка парламентарна група.

Поради това слуховете, че може да има предварителни избори на 2 юни, се опровергават.


Така процедурата по сформиране на държавно управление следва да премине към номиниране на претендент за министър-председател, посочен от втората по бройка парламентарна група, " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ).

 

Може да се допуска, че най-вероятно връчването на проучвателния мандат на претендента ще бъде направено в пленарните дни сряда, четвъртък или петък (27, 28 или 29 март). Както е известно, претендентът може да върне връчения изследователски мандат до 7 дни, сполучливо или несполучливо осъществен. Така до края на март - началото на април ПП-ДБ могат да опитат да сформират държавно управление или също да се отдръпват.

В идващите две стъпки водеща роля има президентът. Конституцията и Тълкувателно решение 20 от 1992 година дефинират, че в 7-дневен период той би трябвало да дефинира коя парламентарна група да уточни претендент (избира сред Движение за права и свободи, " Възраждане4, Българска социалистическа партия или " ИТН " ). Трите най-малки парламентарни групи още в предварителните съвещания се оповестиха за предварителни избори. Движение за права и свободи го направи в неделя (24 март).

Вероятно при извършените съвещания при президента (по смисъла на член 99, алинея 1 от Конституцията) е обсъждано дали да се стремим към избори 2-в-1 или към независими предварителни парламентарни избори като вероятен излаз от създалата се държавна рецесия. Само Движение за права и свободи говореха за поддръжка за образуване на държавно управление, само че към този момент може да се каже, че единствено ПП-ДБ не желаят предварителни избори.

Ако няма единодушие за избиране на държавно управление (независимо на коя група се е спрял президентът), към този момент ще е 4 или 5 април. Разбира се, че е допустимо стъпките по член 99, алинея 2 и алинея 3 да бъдат бързо извървени.

Има един въпрос, който виси и е допустимо да забави процедурата оттатък 8 април, когато би трябвало да са издадени указите на президента:

1) за насрочване на постоянни избори за.членове на Европейския парламент от Република.България,

2) назначение на служебно държавно управление (това ще отнеме най-малко 8 дни по мои сметки - съвещания с парламентарните групи, връчване на изследователски мандат на претендент за министър-председател от списъка) и

3) насрочване на предварителни парламентарни избори по едно и също време и на една и съща дата с европейските.

Президентът ще бъде прецизен при използването на член 99, алинея 5 (нова) от Конституцията, тъй като след измененията отговорността към този момент е в Народното събрание.

 

Затова тези три указа би трябвало да са в Държавен вестник на 9 април най-късно, в случай че парламентарно показаните партии желаят съчетаване на двата избора.

Ако са отчели всички тези процедурни въпроси, следва да се приготвят добре и да отидат на съвещания с президента (по член 99, алинея 5) с написано домашно.

Иначе въпреки Габриел да връща мандата несбъднат, в огромна степен служебното държавно управление ще е доминирано от ГЕРБ. Защото по този начин желаеха от ПП-ДБ да бъде стеснен президентът. (Много е евентуално дните, в които имаше тишина, да са подредили към този момент служебно държавно управление.)

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР