Изтича срокът за обществено обсъждане на проекта на Наредба за

...
Изтича срокът за обществено обсъждане на проекта на Наредба за
Коментари Харесай

Изтича срокът за обсъждане на проекта за новата програма по пчеларство

Изтича срокът за публично разискване на плана на Наредба за използване на новата тригодишна Национална стратегия по пчеларство 2020-2022 година

След отразяване на постъпилите бележки, тя ще бъде оповестена в Държавен вестник. Веднага по-късно ще бъде отворен и приемът на заявки за подкрепяне по програмата. Финансовите средства за 2020 година в размер на 6 399 405 лв., от които 50% са от националния бюджет.

Бюджетът по програмата за тригодишния интервала 2020-2022 година е с 35 % повече от този за предходния интервал - общо 19 199 412 лв.. Към момента са изплатени 3 677 335 лв. за 2019 година, което е 77% от избрания годишен бюджет.

Наредбата слага акцент на пчеларските сдружения и организации на производители на пчелен мед и пчелни артикули, за превъзмогване на раздробеността и съществуващото разцепление в бранша към сегашния миг.

Тя има за цел да промотира създадените пчелни артикули, достигайки непосредствено до крайния консуматор посредством образуване на базари. Те ще могат да аплайват и за доказване на устойчивост към причинителя на болестта вароатоза, което нанася най-големи вреди в бранша.

За първи път в проектонаредбата е планувано финансиране за проучване разпространяването на нозематозата, както и за съществуване на остатъчни количества пестициди в питателните ресурси на пчелните фамилии.

През 2019 година на земеделските стопани, отглеждащи пчели, беше предоставено трикратно подкрепяне под формата на държавна помощ от вида de minimis, като обезпечените финансови средства са в размер на 8 600 000 лева По две от подпомаганията, право да получат финансова помощ имаха всички регистрирани земеделските стопани, притежаващи 20 и повече пчелни фамилии, осъществили на пазара първокласен пчелен мед.

Общият размер на подкрепяне за едно пчелно семейство бе в размер на 13,47 лева За първи път беше предоставена финансова помощ от 118 лева за компенсиране на разноски при подмор на пчелни фамилии, в резултат на извършени нерегламентирани растителнозащитни мероприятия.

МЗХГ сътвори и Консултативен съвет по пчеларство, в който вземат участие представители на всички регистрирани неправителствени организации в бранша. За ограничение отравянията на пчелните фамилии се предприе и смяна на Наредба №13 от 2016 година за ограниченията за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите за осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия, като е основана работна група.

Министерството на земеделието предприе засилени ограничения за надзор във връзка въведена лимитирана приложимост на неоникотиноиди. Беше облекчена и регистрацията на биопестициди и щадящи пчелите Продукти за растителна отбрана (ПРЗ).

С цел по-добрата осведоменост на страницата на БАБХ са оповестени Регистър на издадените позволения за използване на артикули за растителна отбрана посредством въздушно напръскване и Списък на позволените за приложимост инсектициди, като тези рискови за пчелите са със знак SPe8.

За по-добра и навременна осведоменост на пчеларите, за осъществяване на растителнозащитни мероприятия се работи по създаване на електронна оповестителна система.

За възстановяване на контрола от 15 март 2020 година ще започват наряди на инспектори от ОДБХ, в това число и в почивните дни, които ще са разполагаем при сигнали за нерегламентирани третирания с ПРЗ.

За възстановяване на пчелната паша през идната година се планува залесяване на над 20 хиляди дка с медоносна растителност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР