Изтича срокът за финалното произнасяне какъв ще е размерът на

...
Коментари Харесай

Изтича срокът Министерство на транспорта да реши вдига ли таксите на летище София

Изтича срокът за финалното изговаряне какъв ще е размерът на летищните такси на летище София. Т.е. дали ще има фрапантно нарастване с влизането на концесионера или старите равнища ще бъдат непокътнати.

Решението би трябвало да се вземе от Изпълнителна организация Гражданска въздухоплавателна администрация, към министерство на превоза, която мисли по тематиката към този момент половин година. Според Закона за гражданското въздухоплаване дефинитивно решение на ГВА би трябвало да има до шест месеца (4 с опция за 2 месеца удължаване) от момента на жалбите. Последната допустима дата е 13 май - четвъртък, като администрацията, макар поръчките от страна на министъра и на концесионера за кардинално противоречие с политиката на повдигане на таксите, употребява всички вероятни снадки.

" Решението е в развой на правене. Ще бъде оповестено в периода за неговото издаване, поради удължаването, а точно - на 13.05.2021 година на страницата на Групово дело ГВА и ще бъде изпратено на жалбоподателите и летището с предложени писма с противоположни разписки, както и по електронен път ", дадоха отговор от ГВА на " Капитал ". Финалното решение не стана ясно преди изборите, само че очевидно ще се разбере преди идващите, планувани за лятото и по време на ръководството на служебния министър.
Въпросът с таксите
Накратко, концесионерът на летище София - фондът Meridiam беше определен с главния мотив, че няма да подвига таксите на летището през идващите 10 години. На финалната права преди встъпването му във притежание обаче самото държавно сдружение " Летище София " разгласи пред самолетните компании, че подвига фрапантно таксите.

Решението за нарастването беше подписано от досегашния изпълнителен шеф Владимир Рапонджиев на 30 октомври 2020 година С него той заяви на самолетните компании, кацащи на столичната аерогара, че такса пасажер се усилва с 60.3%, такса сигурност с 94.6%, такса звук с 59% и така нататък

Последваха тъжби от тримата най-големи ползватели на аерогарата пред ГВА - Wizz Air, Ryanair и " България ер ", като от ирландската самолетна компания даже оповестиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти. Жалбите са от 13 ноември 2020 година, като последва краткотрайно решение на ГВА от 11 декември, съгласно което таксите краткотрайно останаха същите по време на изборите и по време на следващия скандал към концесията - когато стана ясно, че концесионерът си е издействал да не заплаща концесионни такси първите 10 години, а да ги заплати на финала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР