Изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да

...
Изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да
Коментари Харесай

Общините трбва да решат за язовирите

Изтича срокът, в който общините би трябвало да решат дали да трансферират на страната язовирите, за които не могат да се грижат. Последните инспекции са установили, че за близо 900 язовира са нужни поправки, а над 400 от тях са класифицирани за наложителен ремонт.

Хасковска област е районът в страната с максимален брой язовири и водни обекти като цяло. Огромна част от тях обаче наподобяват на дребни гьолове, а не навръх язовири. Част от общините са решили да трансферират съвсем всичките си водоеми на страната, други обаче са решили, че няма да се разделят с нито един от тях.

Само в община Хасково има 420 язовира. Преди месец от кметството внесоха докладна в общинския съвет всички те да бъдат трансферирани на страната. Съветниците обаче я отхвърлиха, тъй като 50 от язовирите са дадени чартърен или на концесия. Останалите претендирали прекомерно доста средства за поддръжка.

„ Голяма част от тях не се стопанисват доста години и са в окаяно положение, някои са с разрушени стени, други при самото създаване нямат построени съществени изпускатели”, разяснява Мартин Александров, специалист в Община Хасково.

Затова в петък локалният парламент би трябвало да реши дали 370 язовира да бъдат дадени за стопанисване на страната. Един от тях е язовирът край село Стамболийски, който на процедура от години насам е празен, тъй като стената му беше разрушена от страната, с цел да не залее селото. А локалните хора към този момент са привикнали да нямат язовир.

За разлика от Хасково, в прилежащата община Димитровград обаче няма да се разделят с нито един от близо 190-те си язовира.

„ Ще си запазим язовирите. За някои от по-големите има наставления, по-точно за 15 от тях. Ще възложим на концесионерите да изпълнят тези наставления, да поправят неизправностите и ще продължим да стопанисваме язовирите и да събираме концесионна такса и наеми от тях”, съобщи Иво Димов, кмет на община Димитровград.

122 от водоемите са под 10 декара. За тях процедурата, съгласно кмета, била безсмислена.

„ Едва ли страната ще бъде по-добър собственик, в сравнение с общината”, счита кметът на Димитровград Иво Димов.

Общините би трябвало да вземат своите решения до 7 октомври.

Прокуратурата: 205 рискови язовира

Потоп в Бургаско взе три жертви

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР