Изтича една от най-емоционалните седмици за финансовите пазари за тази

...
Изтича една от най-емоционалните седмици за финансовите пазари за тази
Коментари Харесай

ОИСР понижи всичките си прогнози за световния растеж

Изтича една от най-емоционалните седмици за финансовите пазари за тази година. Тя стартира с внезапен скок на цените на суровия нефт поради ударите против Саудитска Арабия, продължи с пробив на краткосрочната ликвидност в американски долари и завърши със съвещанията на управителните препоръки и на паричните комитети на едни от най-важните централни банки в света. Много вложители изгубиха солидни суми, други пък завоюваха милиарди - напълно по разпоредбите за всемирния баланс.

Безспорният победител е щатската валута, която остана мощна към всичките си съществени съперници и в следобедните часове на 20 септември се търгуваше под 1.1050 $ за едно евро и за 108 йени за един $.

Черното злато пък реализира най-силния си седмичен растеж от януари насам. Петролът вид "Брент " с доставка през ноември завършва седмицата с цени от малко под 65 щ. $ за барел, а американският WTI с доставка през октомври - наоколо до 59 $ за барел.

На 19 септември се разбра, че кредиторите от еврозоната не желаят "безплатните " заеми на Марио Драги. Последната оферта на Европейската централна банка провокира слаб интерес - доказателство, че ликвидността във финансовата система на общността е повече от задоволителна. Предложените тригодишни заеми с лихви, започващи от 0% с капацитет за спад до депозитните минус 0.5%, бяха взети от 28 банки, само че в символичния общ размер от 3.4 милиарда евро - надалеч под замислените от 20 до 100 милиарда евро. Те са част от пакета за стимулиране на стопанството на еврорегиона и на инфлацията, признат на последното заседание на ЕЦБ на 12 септември. Това е третата серия от така наречен целеви интервенции за дълготрайно рефинансиране (TLTRO), при които разноските за банките понижават, в случай че те кредитират по-интензивно компании и семейства. Идеята е да се подтикват вложенията и потреблението, с цел да се пребори икономическото изстудяване. Европейските кредитори обаче въобще нямат проблеми за достъп до на ниска цена финансиране в изискванията на продължаващата с години великодушна парична политика, а някои даже са склонни да отхвърлят депозити, с цел да не бъдат "глобени " с негативни лихвени проценти от ЕЦБ.

Всъщност, въпросният нов пакет от тласъци бе посрещнат с невиждана съпротива в банковия директорски съвет и бе подложен на критика от най-известните икономисти на района в частта за възобновяване на покупките на облигации. Отрицателните лихви също са противоречиви, като ширещото се мнение е, че те няма да имат никакъв резултат.

Докато при предходните стратегии италианските банки бяха най-напористите претенденти за парите на ЕЦБ, на 19 септември те реагираха много неенергично. Ръководството на "Интеза Санпаоло " сподели, че няма потребност от пари, а на "Уникредит " - че проектите за финансиране не включват присъединяване в предлагането на ЕЦБ.

Испанската "Банко Билбао биская Аргентария " не се включи в тазседмичната оферта, само че възнамерява да взе участие в идващите кръгове.

Проблемите на Федералния запас с "доставката " на задоволително количество щатски долари обаче има изгледи да се задълбочат с наближаването на края на тримесечието. След 10 дни банките ще престанат да обезпечават ликвидност, тъй като би трябвало да балансират счетоводните си книги и да набират изискваните по закон минимални запаси. През последваща седмица пък ще се организира следващия кръг от аукциони на държавни облигации на щатското министерство на финансите, които могат да доведат до кешов дефицит от още 45 милиарда щ. $. Това са и аргументите за продължаващия стрес, проличал както при продажбите на краткосрочни ДЦК, по този начин и на валутните пазари даже откакто Федералният запас организира три следващи интервенции по назад изкупуване (repo) - на 17, 18 и 19 септември - в общ размер от жестоко 200 милиарда щ. $ и идна четвърта в последния работен ден.

Доларовите заеми на финансовите пазари също остават скъпи. При валутните суапови интервенции цената на замяната на йени против щатски долари за период от седем дни - интервалът, покриващ сериозния свършек на септември, е еквивалентна на 2.4% годишна рента върху цената на договора против едвам 0.2% преди седмица.

Същото се отнася и за покупко-продажбите, реализирани въз основата на съотношенията на другите парични единици, при които банки и финансови институции могат да заменят заплащания с плаваща рента в разнообразни валути. В случая наградата, която се плащаше за австралийския $ по отношение на щатския, падна до най-ниската си стойност за последните осем години по време на азиатската търговия на 20 септември.

Федералният запас направи каквото можа на съвещанието на паричния си комитет на 17 и 18 септември. Централните банкери намалиха от 2.1% на 1.8% лихвата по депозитите на кредитните институции за количествата, надхвърлящи размера на нормативните минимални запаси. И по този метод насърчиха банките да дават назаем свободните си средства, а не да ги държат по сметките си във Федералния запас. Председателят на централната банка - Джеръм Пауъл, осведоми на 18 септември, че преценя с сътрудниците си по кое време ще е най-подходящо да стартира да усилва банковия баланс. Обмисля се и въвеждането на нов инструмент - непрекъсната стратегия за финансиране, която да разрешава подмяна на облигации против кеш при тъкмо избрана рента.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз пък предизвести в последния си разбор, оповестен на 19 септември, че разгарящите се търговски спорове заплашват международния напредък, който може да се охлади до най-ниския си растеж от финансовата рецесия насам - заплаха, която държавните управления не си дават труда да предотвратят. Организацията преоцени надолу съвсем всичките си стопански прогнози, които направи преди четири месеца, и към този момент прави оценка международния напредък на 2.9% през тази година. Същият ден сходни опасения показа и ръководещият шеф в оставка на МВФ - Кристин Лагард.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз акцентира, че индустриалният отрасъл е понесъл удара от икономическата рецесия, провокирана от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, до момента в който секторът на услугите е останал извънредно резистентен до момента. Експертите на организацията обаче предизвестяват, че тази промишлена уязвимост ще удари пазара на труда, приходите на семействата и потреблението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР