Изтеклите лични данни от НАП породиха притеснения какви злоупотреби могат

...
Изтеклите лични данни от НАП породиха притеснения какви злоупотреби могат
Коментари Харесай

Какви опасности крие течът на данни от НАП

Изтеклите персонални данни от Национална агенция за приходите породиха терзания какви злоупотреби могат да се извършат с тях. " Дневник " разгласява две отзиви от " Facebook " какво могат да чакат засегнатите и по какъв начин да се защитят.

Радина Ралчева, управител в Corning Incorporated:

Вижте, въпреки да съм на вълна жлъч, в това число и във връзка на данните от Националната организация за приходите (НАП), в действителност ситуацията е мега съществено. Толкова е съществено, че не разбирам повсеместното успокоение, с което го приемате. Затова дано в резюме ви обясня какви " прелестни " неща могат да последват от тоталния хак на всички ни:

- могат да ви изнудват или да злоупотребят с наличната сензитивна информация за вас. Примерно, отивате на изявление за работа и като преговаряте за парите, установявате, че нямате доста поле за диалог, тъй като евентуалният ви шеф знае освен какъв брой сте получавали в последните 10 години, ами и какво притежавате, половинката ви какво има, майка ви и татко ви и тн.

- може да се окажете горделив собственик на пет банкрутирали компании с 80 млн. отговорности (примерно)

- може да де окаже, че имате да погасявате обилни по мярка и разнородни по генезис заеми

- може внезапно да станете нарушител, изявявал се освен на родна, само че и на интернационална сцена и търсен от Интерпол. Мхм. Ей по този начин, минавате някой паспортен надзор на някое летище със фамилията и хоп - появяват се едни робокопи и умело ви арестуват, тъй като им излизате като търсен интернационален нарушител

- може да се окаже, че нямате нищо. Вчера сте имали дом, а през днешния ден нямате. Прибирате се един ден и виждате с изненада по какъв начин изнасят имуществото ви, тъй като домът ви има нов притежател. И той си има всички документи. Нищо, че вие нищо не сте продавали.

- може и банковите ви сметки да се окажат празни. Защото (разбира се, без да знаете) сте дали пълномощие на някой, който се е разпоредил с тях и ги е " липсващ "

Убедена съм, че това не е всичко, което може да ви се случи в резултат на тоталния хак на страната. Много по-кофти неща има несъмнено още. Просто не мисля като болните мозъци, които биха употребявали данните ви във ваша щета. Но те са доста изобретателни. Та, не знам, то несъмнено не ви е значимо това, тъй като е лято и има узаки да се пие, само че аз да си кажа.

#hubavoe и все по-хубаво става

Божидар Божанов, CEO в LogSentinel:

Какво тъкмо могат да вършат измамниците с изтеклите данни не мога да кажа, само че благодарение на неприятни нотариуси, недобри механизми за инспекция или неточности на чиновници може да станат евентуални измами. Затова имам три рекомендации, които са смислени по принцип, даже да няма изтекли данни:

- актвирайте вести (sms или имейл) за придвижвания по банковата си сметка (чрез е-банкирането или в клон на банката си)

- активирайте вести (sms или имейл) за придвижване по имотните ви партиди в Имотния указател

- активрайте вести за придвижване по партидите на ваши юридически лица в Търговския указател

Не настоявам, че с изтеклите данни някой непосредствено може да ви открадне компания, парцел или пари. Но измамниците са изобретателни. С тези вести, в случай че някой опита да злоупотребява, ще знаете в точния момент и ще можете да реагирате.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР