Изтеклите данни при безпрецедентната хакерска атака срещу НАП може да

...
Изтеклите данни при безпрецедентната хакерска атака срещу НАП може да
Коментари Харесай

Експерт: "Плячката" от сървърите на НАП може да струва повече от $200 млн.

Изтеклите данни при невижданата хакерска офанзива против Национална агенция за приходите може да коства повече от 200 милиона $. Такова мнение изрази Дейвид Балсън, шеф на английска компания от сферата на киберсигурността, пред „ Ню Йорк Таймс”.

По думите му цената на този тип данни може да варира от 10 до няколкостотин $ за всяка една идентичност.

Повечето офанзиви от този тип в Източна и Централна Европа са финансово стимулирани. Престъпните групи целят да продадат информацията или да изнудват посредством нея, написа още в публикацията.
Арест и обвиняване поради невижданата хакерска атака (ОБЗОР) Според прокуратурата, хакерът е оставил диря
Според Дейвид Балсън става все по-лесно да се правят подобен тип офанзиви.

Разследването на кражбата на персоналната информация докара до арестуването на 20-годишен компютърен експерт. Властите признаха, че Национална агенция за приходите е била хакната. Взети са имена, адреси, приходи, информация за общественото обезпечаване на 5 милиона българи и задгранични жители, напомня „ Ню Йорк Таймс”.

Въпреки че полицията предизвести, че следствието е в начален стадий, някои публични лица настояват, че Русия може да стои зад офанзивата поради „ скорошното закупуване на американски изтребители”.

В администрацията не се интересували от всекидневните проблеми на киберсигурността, разяснява пред " Ню Йорк Таймс " професор от Българска академия на науките.

" Не видях някой да е изключително угрижен от вируси, рансъмуер (техника, с която хакерите заключват устройствата и желаят откуп, с цел да върнат достъпа – б.р.), приключване на данните, фишинг и други ежедневни проблеми с киберсигурността”, споделя доктор Веселин Бончев от Българска академия на науките и специалист по киберсигурност.

" Държавните чиновници се тревожат най-много от това, което се разисква в западната преса - хибридна война, съветска дезинформация и интервенция, офанзиви против сериозната инфраструктура, споделя доктор Веселин Бончев, помощник в Българска академия на науките и специалист по киберсигурност.

Според него държавното управление би трябвало да разшири своето виждане за това какво е жизненоважно за националната сигурност.
Адвокат на обвинявания хакер: Цяла нощ са го карали да признае за офанзивата против Национална агенция за приходите Според работодателя на Кристиян Бойков става дума за набеждаване
Адвокатът на обвинения отхвърля той да стои зад хакерската атака. Независимо кой стои зад нея обаче специалисти споделят, че тя демонстрира възходящата заплаха, пред която са изправени държавните управления и жителите във все по-дигитализирания свят.

„ Тъй като обвиненият работи във компания за киберсигурност, има и спекулации, че той може би е по този начин нареченият „ бял хакер”, който е целял да се покажат уязвимостите в компютърните мрежи и да се сътвори публичен напън това да се поправи. Адвокатът му отхвърли и тази доктрина, казвайки, че младежът въобще не взе участие в атаката”, написа „ Ню Йорк Таймс”.

Кибератаката против Национална агенция за приходите Адвокат на обвинявания хакер: Цяла нощ са го карали да признае за офанзивата против Национална агенция за приходите Експерт по киберсигурност: Хакерските офанзиви занапред ще стават по-сериозни От обществените мрежи: Национална агенция за приходите значи - " Нямаме Антихакерска Програма " Арест и обвиняване поради невижданата хакерска атака (ОБЗОР) Венцислав Караджов: Национална агенция за приходите ще осведоми засегнатите от хакерската офанзива Работодателят на арестувания хакер не има вяра той да е обвързван с офанзивата против Национална агенция за приходите Специалист: И преди година имаше обещания, че държавните данни ще се пазят по-добре Обвиниха арестувания за хакерската атака против Национална агенция за приходите Арестуваният за хакерската атака против Национална агенция за приходите преди 2 години хакнал и МОН Борисов за арестувания хакер: Такива ИТ вълшебници би трябвало да работят за страната Росен Бъчваров: Пробойната в системата на Национална агенция за приходите към този момент е запушена Николай Радулов за хакерската офанзива в Национална агенция за приходите: Най-вероятно има човек от вътрешната страна Задържан е 20-годишен юноша за хакерската атака против Национална агенция за приходите Санкция до 20 млн. евро грозят Национална агенция за приходите поради изтеклите персонални данни на милиони българи Горанов за хакерите: Тези „ герои ” подлагат на риск милиони жители Хакер: Държавните данни са незащитени от години, ще ги направя обществени Национална агенция за приходите засекли хакерска атака още в края на юни Службите разбрали дружно с медиите, че хакери са източили данните на Национална агенция за приходите Премиерът свика Съвета по сигурността след хакерската офанзива над Национална агенция за приходите Ясен Танев за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите: Това е един IT Чернобил
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР