Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти

...
Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти
Коментари Харесай

Данни на милиони банкови клиенти в Русия изтекоха на черния пазар

Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти се озоваха в открит достъп, написа в. "Комерсант ". Изданието се базира на Ашот Оганесян, създател на компания за кибернетична сигурност.

По данни на медията приключването евентуално визира ползите на клиенти на съветската "Сбербанк ", чиито подробни персонални и финансови данни са били качени през август в интернет - на специфичен конгрес, блокиран от федералната работа Роскомнадзор. Според източник на всекидневника, непосредствен до съветската централна банка, става дума за база данни на "Сбербанк ". Според различен събеседник на "Комерсант " информацията може да е качена от чиновник с административен достъп до нея.

Оганесян декларира, че е ревизирал 240 записа от базата и може да удостовери, че те съдържат данни за действителни хора с картови сметки в "Сбербанк ".

Продавачи на крадените данни прецизират съгласно вестника, че това са сведения за 60 милиона карти - както годни, по този начин и закрити. В момента банката има към 18 милиона дейни карти, показва "Комерсант ". Според специалисти на изданието това е най-мащабното приключване на данни в съветския банков бранш до момента.

Самата "Сбербанк " е съобщила за "Комерсант ", че злосторниците не могат да употребяват крадената информация, с цел да точат пари от карти на клиенти, тъй като в нея липсват нужните кодове, а всяка транзакция без проявление на картата би трябвало да бъде доказана с ключова дума.

Междувременно "Сбербанк " осведоми, че може да са изтекли данните минимум на 200 нейни клиенти, и стартира служебно следствие, съобщи ТАСС, като цитира уеб страницата на банката.

Причина за случая най-вероятно са "умишлени незаконни дейности " от страна на чиновник, защото няма метод в базата данни да проникне човек извън. Изтеклите данни не заплашват сигурността на средствата, подадени от клиентите, твърди "Сбербанк ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР