Изтеклата вчера информация, че правителството на Кирил от процеса за

...
Изтеклата вчера информация, че правителството на Кирил от процеса за
Коментари Харесай

Окончателно: Петков изолира Външно от решенията за РСМ

Изтеклата през вчерашния ден информация, че държавното управление на Кирил от процеса за взимане на решения по тематиката с Република Северна Македония се удостовери на съвещанието на Министерския съвет в сряда.

" Имаме няколко доста значими точки, изключително една от тях, която е от огромно публично значение тези дни. Ще предложа на Министерския съвет да вземе следното решение по отношение на Република Северна Македония. Това решение има две подточки. Първата - всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейски Съюз, от държава-членка или от Европейската комисия, обвързвано с одобряването на начало на договаряния на участието в Европейски Съюз на РСМ и Албания, направено в границите на подготовката или провеждането на съвещанията на Комитета на непрекъснатите представители или на Съвета за общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019, да се изпраща неотложно на Комисията по външна политика на Народно събрание ", показа главната точка от дневния ред министър председателят Петков.

Представителите на Република България в Комитета на непрекъснатите представители и Комитета по общи въпроси да не показват единодушие по предложенията по т.1 до разискването им в Народно събрание, а при отхвърлянето им от Народно събрание да изразят негативно мнение по тях, гласи пък втората подточка на проекторешението.
 Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията
Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията

Правата на българите в Северна Македония не търпят отсрочване, настоя той

Така гласуваното от Министерския съвет решение автоматизирано значи уединяване на Министерството на външните работи от опцията да показва позиция по какъвто и да е външен напън за по-бързо повдигане на ветото. По този метод, следва да отбележим, се лишава и самият министър-председател от законовата опция самичък да вдигне ветото, като всичко се трансферира в полето на Народното събрание. Председател на Комисията по външна политика в Народното събрание е Венцислава Любенова от " Продължаваме промяната. "

" С други думи, да бъде ясно - всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция да се изпраща незабавно в Народното събрание и да не се дава единодушие, до момента в който се разисква в Народното събрание и в случай че има негативно решение автоматизирано да се дава негативен отговор По този метод заобикаляме всевъзможни спекулации, че това държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката с Република Северна Македония и тази тематика би трябвало да бъде решена единствено и напълно от народните представители ", добави министър-председателят.

" С това този спор и тази тематика кой какво може да направи, би трябвало да завърши ", акцентира Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР