Изтеглят последните вагони от дерайлиралата композиция, която се обърна на

Изтеглят последните вагони от дерайлиралата композиция, която се обърна на ...

Изтеглят последните вагони, които дерайлираха на гара Нова Загора.

Изтеглят последните вагони от дерайлиралата композиция, която се обърна на гара Нова Загора на 15 май. В мащабната акция участват стотици служители на железниците и военна техника, съобщи bTV.

Четири от вагоните остават на релсите. Те са буквално са вкопани в земята.

Локомотиви, кранове и бронетранспортьор МТ-ЛБ теглят вагоните. Пълните вагони тежат 88 тона, празните - 24 тона.

Вдигането на обърналата се композиция отнема часове.

За спасителната операция през тези три дни са мобилизирани над 250 души от цяла Югоизточна България.

"В крайна сметка трудът не е малък при тези температури навън сами виждате какво е положението. Хората, които работиха по железния път, са освободени да почиват", обясни Красимир Папукчийски, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

До момента причините за инцидента остават неясни. От железопътната агенцията и министерството подкрепят различни версии. Проверен е пултът за управление, откъдето дежурният ръководител е подал команди за движение на влака и стрелка 20, която според някои експерти е объркала машиниста.

Освен стрелката, ще вкараме и още някои компоненти. Тоест, шести поред вагон, който първи дерайлира, обясни Бойко Скробански, от Комисия по разследване към Министерството на транспорта. Версиите за висока скорост и човешка грешка към момента отпадат. Композицията се е движила с позволените 65 км/ч.

Източник: dnesplus.bg