Изтеглянията на автомобили винаги са изненада, но също така и

...
Изтеглянията на автомобили винаги са изненада, но също така и
Коментари Харесай

20-те най-мащабни изтегляния в автомобилната индустрия

Изтеглянията на коли постоянно са изненада, само че също по този начин и аргументите за тях – ето кои са най-големите.

Тихите труженици на автомобилния фронт – създателите на autocar – за следващ път блестят с енциклопедично проучване, което обогатява автомобилната просвета на начинаещите автоентусиасти. 

1. “Чупещ се ” волан на Chevrolet Cruze

През 2011 година клиент маневрира със своя Chevrolet Cruze от 2011 година на паркинг, когато губи надзор над ръководството, само че не заради някакъв електрически проблем, а тъй като кормилото се отделя изцяло от колоната. 

За благополучие никой не е потърпевш, а казусът е открит на поточната линия, където в началото е бил инсталиран неверен волан, а по-късно е сменен с правилния… само че за сметка на това подложен погрешно. 

General Motors взима решение да изтегли засегнатите коли от 2000 година, да ревизира кормилото и да в профил грешката. След това линията за сглобяване на Chevrolet бива изменена по този начин, че машината, която инсталира кормилата, да може да инсталира единствено верните кормила.

2. Ferrari-тата “вървят ” доста, но дали стопират

Малко парче пластмаса е причина за огромното евакуиране на Ferrari от пазара. Проблемът засегна освен новите Ferrari като Roma, само че и моделите от 2005 година нагоре, в това число F430, 612 Scaglietti, F8 Tributo и LaFerrari, както и доста други.

Общо 23 555 автомобила са били наранени и изтеглени от пазара. 

Проблемът произтича от дребната пластмасова капачка на резервоара за спирачна течност, която не съумява да обезвъздуши задоволително, което води до приключване на спирачна течност и частична или цялостна загуба на спирачки. 

Решението на Ferrari е да размени капачката с друга, която може да обезвъздушава по-добре, и да конфигурира програмен продукт, който да дава спомагателни предизвестия за ниско равнище на спирачната течност.

3. Holden Commodore Ute VE страда от слаба брава на багажника

Commodore Ute е автомобил, който може да разнася дървен материал и доста други неща, до момента в който „ изтезава “ задните гуми, с помощта на 6,0-литров V8. 

Неизправността, която изтезава автомобила (всъщност неговите собственици), била дефектната брава на багажника, която може елементарно да се отвори с доста малко мощ, освобождавайки всичко, складирано откъм гърба. 

През 2010 година Holden изтегля 34 379 автомобила и оповестява на притежателите, че дефектната брава ще бъде отстранена за по-малко от 30 минути. 

4. Проблем на Mazda с осем крайници. Що е то?

Тъй като доста коли се паркират целогодишно на открито, обикновено е паяците да се реалокират и да си построят дом някъде в най-тъмните ъгли под лъскавата каросерия. Но в тази ситуация на Mazda паякообразните са се трансформирали в освен това от скука.

Жълтият паяк е фен на бензиновите пари и защото Mazda 6 има вентилационни тръби за горивото, паяците се настаняват и плетат паяжини в тези вентилационни тръби, което може да докара до повишение на налягането и други провали.

Mazda твърди, че от 2010 година до 2012 година 42 000 автомобила са попаднали в обсега на тяхното „ премахване на неточности “. Дилър на Mazda щял да ревизира за възможни запушвания, породени от осемкраките другари, и ще ги в профил, в случай че е належащо. След това ще бъде конфигуриран програмен продукт, който ще разреши следене на налягането.

5. Полтъргайст в мотора на Subaru

За цялата гама на Subaru от 2010 година до 2013 година (Outback, Legacy, Impreza и Crosstrek) Subaru получава известия, че колите сами “запалват ” моторите си и автомобилът продължава да работи, до момента в който не остане гориво. Оказа се обаче, че провинен за това е ключът. 

Subaru предоставило на клиентите си опция за избор на ключодържател, който има опция за отдалечено пускане на автомобила, съвършен за зимните сутрини. 

Проблемът бил, че ключодържателят е много нежен и в случай че бъде изтърван, можеше да се повреди и да започва автомобила на инцидентен принцип.

Subaru посъветва притежателите да употребяват класическия ключ, до момента в който казусът не бъде позволен. Изтеглени са 47 419 автомобила и ключодържателите им – заменени.

6. Наистина горещи шлагери по радиото в Chrysler Voyager

През 2004 година е открито, че близо 238 000 Voyager имат проблем с конденз, който капе през вентилационните отвори, ситуирани непосредствено над радиото, което води до късо съединяване. 

При подадено високо напрежение към задните високоговорители това довежда до тяхното разтапяне и вероятно до запалване. Клиентите можеха да отнесат колите си в локалния дилър на Chrysler, където върху отворите за вентилация на радиото да бъде инсталиран похлупак, който от своя страна щеше да предотврати по-нататъшното навлизане на влага.

7. Самозадействане на въздушните възглавници на Toyota

В началото на 90-те години Toyota Corolla има евентуално рискова щета. През 1995 година е извършено евакуиране, засягащо 627 858 автомобила, заради повреден датчик на въздушната възглавница, който се намира директно под поставката за питиета в централната подпора. 

Ако датчикът се намокри, той може да се повреди и да включи лампичката на въздушната възглавница или още по-лошо – да задейства въздушната възглавница на инцидентен принцип.

Toyota реши казуса, като инсталира предпазен похлупак над датчика в засегнатите коли, който го защищава от всякаква щета.

8. Грешка в климатика на Toyota Camry

Тук още веднъж отговорни са паяците. При Camry-та от 2012 година е имало неповторим проблем: в случай че паяжините са построени към кондензатора на климатика, могат да блокират дренажните тръби, вследствие на което водата да капе върху модула на въздушната възглавница изпод, което може да докара до нейното активиране.

От Toyota са знаели за три задействали се въздушни възглавници и 35 автомобила, при които са светнали предупредителни светлини за въздушни възглавници.

Скоро беше издадена заповед за евакуиране на всички 885 000 наранени автомобила – дилърът просто трябваше да нанесе уплътнител и похлупак върху модула на въздушната възглавница, с цел да реши казуса.

9. Автомобилът запалка – Ford Pinto

През 1968 година Ford взема решение да направи дребен автомобил на име Pinto, а именитият началник на Ford Лий Якока подрежда времето за разработка да бъде единствено 25 месеца спрямо нормалните над 40. 

Pinto е трябвало да тежи не повече от 909 кг и да коства не повече от 2000 $. Ford построява няколко прототипа и стартира краш проби, с цел да отговори на новия набор от правила за сигурност. 

Резервоарът за гориво на автомобила обаче се намирал директно зад задната ризница и при положение на удар откъм гърба можел да се спука и да провокира пожар. Краткото време за разработка не разрешавало да се откри решение преди стартирането на пазара.

След няколко смъртни случая Ford беше заставен да изтегли 1,5 милиона автомобила през 1978 година и да ги оборудва с резервоари, предпазени от пръсване.

10. Дефектните чистачки на Volkswagen

В обличката и привидно добродушна каросерия на истинския VW Beetle се крие мрачен подробност за колите, създадени сред 1949 и 1969 година

Хората, които са закупили Beetle през този интервал, от време на време се оплакват, че чистачките им се разхлабват или просто падат заради разхлабване на един-единствен болт, което ги оставя в много затруднено състояние в дъждовно време. 

Volkswagen откри, че засегнатите коли са към 3,7 милиона и ги изтегли от пазара. След това обаче автомобилният колос принуди притежателите да бръкнат в джоба си за аварийни елементи.

11. Камъните падат върху кормилното ръководство на General Motors

Различни модели Buick, Chevrolet, Oldsmobile и Pontiac от моделната 1973 година бяха „ извикани “ назад, с цел да разрешат много чудноват проблем с камъни.

Ако водачите се движат по път без настилка, камъните могат да се разхвърчат и да се заклещят в двигателния отсек, причинявайки проблеми с кормилния механизъм.

Били са регистрирани 96 случая, свързани с този проблем, като 23 от тях са били катастрофи, а 12 души са били ранени вследствие на това. GM изтегли 3,7 млн. автомобила и инсталира щит против камъни върху кормилната уредба, с цел да предотврати по-нататъшното им струпване.

12. “Да завариш педала на газта ” – Toyota

Заседнал педал на газта беше евентуално ужасяващият резултат от този съответен проблем, който стана водеща вест през 2010 година Тогава Toyota откри, че казусът се дължи на фрикционно устройство в педала. То е предопределено да усили чувството за работа на педала посредством увеличение на съпротивлението. 

Въпреки това се твърди, че употребяваните материали се износват с течение на времето и стартират да залепват, което значи, че педалът може да се връща постепенно и да остави газта отчасти отворена.

Toyota се обърна към притежателите на 4,4 милиона наранени автомобила, с цел да в профил казуса, като конфигурира точно изрязана подсилена стоманена планка, която взема решение казуса. 

13. Болт в окачването на Chevrolet El Camino

Този съответен проблем преследваше освен El Camino от 1978 година, само че и други коли на GM като Chevrolet Malibu, Monte Carlo, Buick Regal и разнообразни пикапи, защото всички те използваха една и съща част.

Въпросният съставен елемент беше елементарен болт, който държеше на място една значима част: рамо в задното окачване. 

С течение на времето болтът можеше да се разхлаби и рамото на окачването да се отдели и да падне, което водеше до загуба на надзор. Това е довело до 27 катастрофи и 22 леки пострадвания, само че за благополучие никой не е умрял. GM изтегли 6,4 милиона автомобила и размени проблематичния детайл.

14. Ефект на пеперудата в двигателния панер на Chevrolet Camaro поради повреден опорен възел

Различни коли на GM, в това число Chevrolet Camaro и Chevrolet Nova от 1971 година, както и разнообразни камиони с V8, имат еднакъв проблем: неизправности в опорните възли на мотора.

Когато левият държач на мотора се счупи заради дефектна част, въртящият момент  принуждава мотора да се повдигне нагоре и да наруши връзката на педала на газта. Освен това с това си придвижване моторът разхлабва спирачния маркуч, което затруднява прекъсването. 

Ако това не е задоволително, автоматизираната трансмисия също може да се окаже наранена и предавките да се изместят с една стъпка и по този начин автомобилът да бъде стартиран, като се употребява позицията за заден ход. 

Първоначално GM отхвърляше съществуването на казуса, само че след известно външно следствие в последна сметка издаде заповед за евакуиране на автомобила от пазара. Въпреки че това визира 6,68 милиона автомобила, GM реши да не заменя опорите, а вместо това да конфигурира скоба и кабел, с цел да ограничи придвижването на мотора.

15. Жега лъха от прозорците на Toyota

Изтеглени са 6,7 милиона екземпляра от моделите Toyota Yaris, Rav4, Corolla и Camry заради комутатор за електрическите стъкла, който може да се нагрее и да стартира да се топи. 

Проблемът се дължи на незадоволително количество смазка за основния ключ на прозореца, което разрешава на мръсотията и влагата да се разположат напълно умерено към електронните устройства и да провокират късо съединяване. 

Toyota отзова засегнатите коли, създадени сред 2005 и 2010 година, а локалните дилъри на Toyota ще нанесат термоустойчива смазка, а при нужда ще подменят и ключа.

16. Пожар в кормилната колона на Ford

Превключвателите за запалване, открити в множеството коли Ford, създадени сред 1988 и 1993 година – в това число Thunderbird и F-350 – можеха да се свържат на късо без явна причина, причинявайки пожар в кормилната колона – и не беше належащо моторите да работят, с цел да се случи това.

Общо 28 души са били ранени. Заради дефекта бяха изтеглени над 8,7 млн. автомобила, а превключвателят беше сменен без в допълнение възнаграждение.

17. Чистият дизел, който трови най-вече – „ Дизелгейт “ – Volkswagen

Между 2008 година и 2015 година Volkswagen оборудва доста от своите коли с дизелови мотори с „ мамещи устройства “, които могат да открият „ схванат “ по кое време автомобилът е тестван на стенд и да трансформират работата му, с цел да реализиран по-ниски равнища на азотен диоксид.

Когато VW беше оголен от регулаторните органи в Америка, бързо стана ясно, че 11 милиона автомобила в международен мащаб са оборудвани с такова устройство и всички те би трябвало да бъдат изтеглени, с цел да бъдат отстранени. 

Тогавашният началник на VW в Съединени американски щати съобщи пред пресата: „ Напълно сме се объркали “.

След абсурда някогашният управител на VW Оливер Шмидт беше наказан на седем години затвор, защото беше приет за отговорен за укриване на програмен продукт, употребен за заобикаляне на рестриктивните мерки за замърсяване. Оттогава до момента абсурдът коства на VW към 40 милиарда евро под формата на санкции и разноски за възобновяване на вреди.

18. Проблем с паркирането на Ford на заден ход

Проблемът с паркирането на заден ход, открит в огромно многообразие от коли Ford и Mercury, като Mercury Marquis, създавани от 1966 до 1980 година, едвам не докара до големи проблеми за Синия овал.

В автоматизираните скоростни кутии беше открит градивен минус, при който те самоактивираха задна предавка с помощта на повреден ограничител в трансмисията, който приплъзва селектора към на задна предавка.

По-късно следствие на NHTSA откри, че казусът в действителност е довел до същинска покруса, защото вследствие на него са починали 23 души, а с изтеглянето на 23 млн. автомобила Ford е изправен пред рецесия.


Въпреки това е реализирано съглашение с държавното управление на Съединени американски щати и следствието е прекъснато.

След това Ford реши да изпрати предупредителни стикери на засегнатите притежатели, с които да ги предизвести за дефекта. Компанията въпреки всичко се сблъска с голям брой правосъдни каузи и в последна сметка изплати 1,7 милиарда $ под формата на съглашения.

19. Смъртоносен ключ за запалване – GM

Този проблем засегна 30 млн. автомобила, в това число Chevrolet Cobalt, Pontiac G5 и Solstice, както и Saturn Sky и Ion: ключът за запалване можеше да изключи непринудено автомобила и нямаше значение дали си стоите на светофар или се движите по автомагистралата. 

Превключвателите в запалването имаха задоволително ниски прагове на въртящия миг, с цел да може ключът да се измъкне от състояние за работа, което изключваше мотора и деактивираше всички функционалности за сигурност като въздушни възглавници, сервоусилвател на кормилото и ABS.

В резултат на това починаха 124 души, а 274 бяха ранени. В опит да поправя данните, GM изплати 600 млн. $ на фамилиите на жертвите, 900 млн. $ на държавното управление на Съединени американски щати и се съгласи да ремонтира системите за запалване в колите Cobalt и Pontiac G5. 

20. Въздушни възглавници, които убиват – Takata

Най-мащабното евакуиране от пазара в историята на автомобилостроенето е дело на компанията Takata, която създава разнообразни съставни елементи за добре познати и известни производители на коли, измежду които Honda, Nissan, Chrysler, GM, Mazda и Suzuki.

Първото евакуиране е през 1995 година, когато NHTSA открива, че бутонът за заключване на защитните колани на Takata е податлив да се счупи, вследствие на което пасажерът остава в капан в автомобила. През 2013 година бе оголен още по-голям скандал, обвързван с въздушните възглавници на Takata. 

Проблемът се състоеше в това, че в случай че въздушната възглавница се задейства, тя може да се взриви и да обсипе пасажерите с шрапнели. Както Honda, по този начин и Takata са били наясно с казуса, който е можел да убие доста хора, само че са траяли да държат NHTSA в незнание.

В резултат на това американското правораздаване санкции Honda със 70 млн. долара; в това време Takata бе санкционирана с 14 000 $ за всеки ден, в който компанията е нарушавала закона.

Твърди се, че са били наранени над 65 милиона автомобила – от Acura до Volkswagen, както и доста компании сред тях. Малко по-късно, през 2017 година, основаната в Токио Takata подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР