Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива

Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива ...

Американското изтегляне от Сирия: отровен подарък за Ердоган.


Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива пътя за турска военна операция, желана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но поставя също Анкара пред огромни предизвикателства.

Турция от месеци е хвърлила око върху позициите на изток от река Ефрат на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) - водещо формирование в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава", подкрепяно и защитавано дълго време от Вашингтон, но гледано враждебно от Анкара.

След обявяването в неделя вечерта от Белия дом, че американските военни ще напуснат зоната, вече никаква пречка не стои пред Ердоган. Но пристъпването към действие би могло да се окаже рисковано.

Какво иска Турция?

Силите за защита на народа бяха авангардът на офанзивата на международна коалиция, позволила военна победа над групировката "Ислямска държава" (ИД). Кюрдските бойци бяха подкрепени от западните страни.

Но за Анкара СЗН са "терористична" групировка, също както ИД, заради тесните им връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 1984 г. кървава партизанска война на турска земя.

Днес Анкара иска да създаде "зона за сигурност" в Северна Сирия. Конкретно става дума за създаване в крайна сметка на буферна зона с дълбочина от 30 километра и ширина от близо 500 километра, простираща се от река Ефрат до иракската граница и отделяща турската граница от позициите на СЗН.

Източник: dir.bg