Изтеглените за обучение и лечение намаляват с 20 процента за

...
Изтеглените за обучение и лечение намаляват с 20 процента за
Коментари Харесай

Спад на заемите за обучение и лечение у нас

Изтеглените за образование и лекуване понижават с 20 % за година. Към края на септември 2020 година има взети други заеми за 442.3 млн. лева За съпоставяне, през същия месец на 2019 година индикаторът се равнява на 552.4 млн. лева или това е спад от 110.1 млн. лева на годишна база, демонстрират последните данни на Българската национална банка, представени от.
Само за интервала март-септември 2020 година пък спадът е в размер от почти 60 млн. лева В графата за „ други заеми “ попадат изтеглените заеми от семейства за образование, лекуване, в това число такива с комерсиална или индустриална цел. Тук влизат и заетите средства на нетърговските организации, обслужващи семействата, като сдружения, фондации, читалища, културни, спортни клубове и други. Възможно е в тази група да са причислени бързите, стоковите и студентските заеми, само че действително те може да са към индикатора за потребителски заеми, разясниха кредитни консултанти за „ Монитор “. Същото се отнася за лизинга и кредитните карти.
 Правителството одобри програмата на ББР за безлихвените заеми Правителството одобри програмата на ББР за безлихвените заеми
Правителството одобри решение за одобрение „ Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията...
Данните сочат, че спадът в този вид заеми не е неотдавнашен. Той продължава още от началото на 2020 година, когато има близо 40 на 100 понижение в индикатора. През идващите месеци, в това число през карантината, това понижение продължава, само че с по-бавни темпове. През лятото пък то варира сред 25-30%.
В същото време българинът не се свени да тегли други заеми. Най-традиционната и позната форма на заемни средства – ипотеки и заеми за ползване, продължава да пораства. Потребителските заеми на семействата доближават 11.8 милиарда лева и нарастват с 6.2% на годишна база. Ипотеките не престават своя двуцифрен растеж от над 12%, като доближават 11.6 милиарда лева Общо семействата са изтеглили 25.1 милиарда лева, което е със 7.5% повече по отношение на края на септември миналата година.
„ Има отърсване от първичния потрес и паузата от 2-3 месеца, само че пазарът към момента е на възстановителни равнища “, разяснява финансовият анализатор Иван Стойков за „ Монитор “. По думите му няма затихване на пазара на заеми и в случай че няма наново затваряне на бизнесите, то е допустимо да има растеж на кредитирането на семейства към края на 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР