Изтече срокът за обявяване на извънредно положение в страната, а

...
Изтече срокът за обявяване на извънредно положение в страната, а
Коментари Харесай

Ананиев: Не извънредно положение, извънредна епидемична обстановка за месец

Изтече срокът за оповестяване на изключително състояние в страната, а през днешния ден беше оповестен Закона за здравето, сподели министарът на опазването на здравето Кирил Ананиев на ексклузивен брифинг. Знаете, че министърът на опазването на здравето може да внесе предложение в държавното управление и Министерски съвет да реши да разгласи изванредна епидемиологична конюнктура.
Убедени сме от оценката на основния държавен хигиеничен контрольор, а той прави разбор и въз основата на неговия отчет, държавното управление счита, че пандемията от ковид е в действителност рискова. Министерски съвет одобри решение въз основата на моето предложение, да разгласи изключителна епидемиологична конюнктура от 0 часа на 14 май до 14 юни.
Мотивацията ни е дълга, ще ви срещна с част от нея, сподели Ананиев.
Причинителят на болестта е с незнайна заразност. В научните среди няма към момента изясненост. Огнищата на ковид са публикувани в цялата страна, в фамилна среда, в болнични и в обществени заведения. Липсва характерно лекуване, проучванията за ваксина не са приключени.
Заболяването засегна и медицински личен състав в лечебните заведения.
" Предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14 май. Едната е за противоепидемичните ограничения, втората за прекосяване през КПП-тата, третата – за карантина и изолираност, четвъртата – какво ще остане за работи.
Разрешават се трансплантациите и визитата на градини и паркове.
Обсъждаме дали при заболяване от 100 души дневно да засилим ограниченията. Обратни на отслабването ще бъдат подхванати ", сподели здравният министър.
Припомняме, че по-рано през днешния ден бе признато решение за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 14 май 2020 година до 14 юни 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.
" Пандемията от COVID-19 съставлява тежка изключителна обстановка, обвързвана с публичното здраве в народен и международен мащаб и съставлява непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите. Заболяването слага системата на публичното опазване на здравето в изключителна обстановка, в която е нужна и извънредно значима своевременната реакция и въвеждането на ограничения за понижаване на риска от разпространяване, както и опцията за тяхната смяна и адаптиране съгласно новите научни данни за болестта и причинителя му ", се споделя още в известие до медиите.
Вижте още:
Обявиха изключителна епидемиологична конюнктура на територията на страната
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР