Изтече срокът, който държавата даде на стопаните в Южна България

Изтече срокът, който държавата даде на стопаните в Южна България ...

Започва принудително евтаназиране на прасета в Южна България.


Изтече срокът, който държавата даде на стопаните в Южна България доброволно да умъртвят прасетата си. От днес ветеринарните екипи влизат в дворовете на хората, за да направят проверки и да евтаназират всички останали живи прасета.

На много места стопаните отказват да се съобразят с мерките срещу африканската чума по свинете. Кметовете на 30 села в Пазарджишко заплашиха в края на миналата седмица с нови протести.

Вчера демонстрациите бяха отменени, тъй като хората се надяват днес представители на протестиращите да се срещнат с държавните власти.

В Община Долни чифлик също отказват да се съгласят със заповедта за доброволно умъртвяване на домашните прасета. Хората не са съгласни да унищожат животните, защото наблизо няма огнища на африканска чума. Стопаните се заканиха протестите им да продължат.

От няколко дни те затварят пътя Варна-Бургас край село Оряхово, като символично пресичат пешеходната пътека на пътя. Още по тематаПроф. Христо Найденски: Възможно да се увеличи вирулентността на АЧСЗапочва принудителното умъртвяване на прасета в задните дворовеМоже ли да се справим с чумата по свинете и по друг начин?

Приоритет за Агенцията по безопасност на храните от днес ще бъдат населените места в Пазарджишка област, където стопаните получиха седмица отсрочка, за да унищожат животните си. Проверки ще има и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик. Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително.

От Агенцията по безопасност на храните коментираха по БНТ, че в региона на Пловдив и в близост до свинекомплекса в Белозем, вече са унищожени над 95 на сто от животните в личните стопанства.

Последните останали живи прасета в пазарджишкото село Мало Конаре бяха в стопанството на Марко Исов - до днес. Мъжът чакал последния момент с надеждата, че властите ще решат поне свинете-майки и малките прасенца да не бъдат унищожавани.

Според хората в Мало Конаре след ликвидирането на животните поне две години в селото никой няма да може да добива домашно месо. А сега се налага спешно да взимат и кредити и за покупката на фризери.

Евтаназията на животните във фермите в селата Николово и Бръшлен приключи.

Трите свинекомплека в Русенско чакат  ,5 млн. лева  компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси в русенско за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която извършва дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. Средствата, които ще получат като компенсация пострадалите свинекомплекси, ще бъдат превеждани поетапно, тъй като процедурите са сложни.

Източник: investor.bg