Изтъкнатият юрист Огнян Герджиков коментира и последните действия на управляващите,

...
Изтъкнатият юрист Огнян Герджиков коментира и последните действия на управляващите,
Коментари Харесай

Герджиков: Управляващите правят каквото си искат

Изтъкнатият правист Огнян Герджиков разяснява и последните дейности на ръководещите, които са противоконституционни:

" Ами това което направиха - за прекъсване на възнагражденията на депутатите? Не се прави по този начин, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е персонален акт на всеки обособен народен представител - уточни Герджиков. - А с изключителното състояние? Сега му смениха името, измислиха синоним, с цел да не звучало неприятно. Но в конституцията е казано тъкмо по този начин, за какво бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, тъй като просто не се прави по този начин. Ако желаеме да сме правова страна, да не вършим такива волни осъществявания, не сме художествена гимнастика. Те желаят и вършат каквото желаят. Не сме се научили да почитаме закона както би трябвало - на най-високо ниво! "

Един от най-вещите български адвокати в региона на комерсиалното право изрично съобщи, че актът с джиросването на акциите на ПФК " Левски " на името на Борисов няма никаква правна стойност.

В началото на седмицата дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, който е собственик на 86.6% от акциите в клуба ги джироса на премиера, който отхвърли да ги одобри.

Бившият ръководител на Народното събрание назова акцията от началото на седмицата " удар във въздуха ".

" Това, което видях и беше показано като ``джиро``, в действителност не е никакво джиро, а пунта мара. Защото една скъпа книга, каквито са акциите, се джиросва на гърба.

,,Когато има доста джира и този тил не стига, се залепва един бял лист, който се назовава алонж, и на него не престават джиросванията. Трябва да има обединен документ, не могат да бъдат два документа, тъй като въпреки всичко би трябвало да се наблюдава непрекъснатият ред на джирата, а това при обособените документи няма по какъв начин да стане. Че с такива джиросвания с изключение на на Борисов, ``Левски`` може да се предпише на Путин или на Тръмп. Това не е нищо, с изключение на удар във въздуха``, обясни проф. Герджиков.

,,Това, което мога да кажа сигурно, е, че притежател на ``Левски`` си остава Георги Попов. Категоричен съм!``, добави той.

,,Дали е направено съзнателно или не, не мога да кажа. Може би е направено от незадоволително познание, защото джирото се прави доста по-простичко. Но даже да бъде направено и по верния ред, Борисов би трябвало да се впише в книгата на акционерите. В противоположен случай той няма никакво обвързване към тези акции, ако не е вписан в книгата на акционерите. Това е, има права, само че не и задължения``, акцентира проф. Герджиков и добави  " собствеността не е изменена, тъй като джирото не е направено вярно. "  

На въпрос какво ще стане, в случай че Попов и Божков този път създадат джиросването както би трябвало по закон, проф. Герджиков отговори:

" Ако това стане, за премиера ще възникне само право и никакво обвързване. От едностранна договорка може да възникне обвързване за създателя ѝ, отсрещната страна няма обвързване. Акционерът по начало има единствено права, само преди да стане акционер има обвързване да направи вноска. Това е - джиросването не е направено вярно. И в случай че Наско Сираков желае да вземе акциите, Попов би трябвало просто да ги джироса на него. "

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

" Има един необикновен ищах у ръководещите нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в главната си част бе хубава, единствено че не се спазваше - разяснява юристът. - Защо в този момент ръководещите вършат тези неща? Народното събрание просто демонстрира едно неуважение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може страната по този метод да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушаване - това е друго. Но не да му вземе по този начин бизнеса... В Конституционния съд са положителни адвокати и смятам, че ще подходят както би трябвало по проблема ".

Според Герджиков Божков може да съди страната, " тъй като тя носи отговорност за дейностите си и май би трябвало да бъде шамаросана 1-2 пъти ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР